förädla

Synonymer till förädla

adla, förbättra, förfina, kultivera, rena, tvätta, utveckla, vidareutveckla

Motsatsord till förädla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förädla.

Vad betyder förädla?

 1. förbättrar, förfinar
 2. (ofta om ämne) bearbeta för att åstadkomma en renare eller mer avancerad form

Exempel på hur förädla används i svenska tidningar

 1. Boliden har under snart ett sekel utvunnit och förädlat bas– och ädelmetaller och är idag branschledande i Norden när det gäller hållbar metallproduktion men bolaget gör faktiskt mer än så.
 2. Crispr används i dag framgångsrikt för att förädla växter, bland annat för att tåla torka och översvämningar – problem som ökar vid klimatförändringar.
 3. Klart är att klubben med Levy i spetsen har misslyckats förädla den gruppen av fotbollsspelare som Pochettino gjort till en av Englands, och på slutet också Europas, starkaste.
 4. Genom att ta bort mer lignin från processen skulle den flyta smidigare och bruken skulle antingen kunna öka sin produktion eller förädla sin produkt mer.
 5. Med hänsyn tagen till detta finns det i dag betydande volymer underutnyttjad biomassa i vårt land, som på ett hållbart sätt kan förädlas till biodrivmedel.
 6. Det är därför som det har uppstått en större marknad för att förädla råolja till bensin och till den diesel som fartyg förväntas gå över till.
 7. – Det är klart att vi har ett bra intag, men jag tycker också att vi förädlar spelarna väldigt bra.
 8. Och just export av sina förädlade naturtillgångar ser man som största outvecklade potential i Ryssland som man kan använda sig av för att bygga upp välfärdsystemet.
 9. Castellum tillträdde fastigheten i maj 2017, med avsikt att förädla och utveckla byggnaden för att skapa ett blandkvarter med moderna arbets– och mötesplatser.
 10. – USA är en viktig marknad för oss, men just stål är vårt minsta område och vi tillverkar eller förädlar 75 procent av denna produktion i USA.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av förädla

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kultivera en synonym till förädla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.