förädla

Synonymer till förädla

adla, förbättra, förfina, kultivera, rena, tvätta, utveckla, vidareutveckla

Motsatsord till förädla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förädla.

Vad betyder förädla?

 1. förbättrar, förfinar
 2. (ofta om ämne) bearbeta för att åstadkomma en renare eller mer avancerad form

Exempel på hur förädla används i svenska tidningar

 1. Mitt råd är att bolaget kontinuerligt arbetar med att identifiera, förädla och skydda sina immateriella tillgångar, såväl registrerade som oregistrerade.
 2. Tillgångarna finns, men det gäller att attrahera kompetens, stimulera framväxten av företag som förädlar och utvecklar upplevelser och tjänster och knyter an till storstäderna, där de flesta kunderna finns.
 3. I samarbete med lokala odlare försöker man få fram en inhemsk produktion av till citrongräs och kaffir lime, medan rester från buljonger och överblivet ris förädlas och blir nya produkter.
 4. Varmluft som annars hade släppts rakt ut i tomma intet förädlas i två värmepumpar innan den tas upp i Stockholm Exergis fjärrvärmenät.
 5. Boliden har under snart ett sekel utvunnit och förädlat bas– och ädelmetaller och är idag branschledande i Norden när det gäller hållbar metallproduktion men bolaget gör faktiskt mer än så.
 6. Crispr används i dag framgångsrikt för att förädla växter, bland annat för att tåla torka och översvämningar – problem som ökar vid klimatförändringar.
 7. Klart är att klubben med Levy i spetsen har misslyckats förädla den gruppen av fotbollsspelare som Pochettino gjort till en av Englands, och på slutet också Europas, starkaste.
 8. Genom att ta bort mer lignin från processen skulle den flyta smidigare och bruken skulle antingen kunna öka sin produktion eller förädla sin produkt mer.
 9. Med hänsyn tagen till detta finns det i dag betydande volymer underutnyttjad biomassa i vårt land, som på ett hållbart sätt kan förädlas till biodrivmedel.
 10. Det är därför som det har uppstått en större marknad för att förädla råolja till bensin och till den diesel som fartyg förväntas gå över till.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av förädla

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kultivera en synonym till förädla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.