fördöma

Fördöma är synonymt med klandra och förebrå och kan beskrivas som ”kraftfullt uttrycka att något är dåligt och starkt ta avstånd från”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fördöma och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fördöma

bannlysa, förbjuda, förebrå, förkasta, klandra, tadla

Motsatsord till fördöma

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fördöma.

Vad betyder fördöma?

 1. kraftfullt uttrycka att något är dåligt och starkt ta avstånd från

Böjningar av fördöma

 1. fördöm
 2. fördöma
 3. fördömas
 4. fördömd
 5. fördömde
 6. fördömdes
 7. fördömer
 8. fördöms
 9. fördömt
 10. fördömts

Exempel på hur ordet fördöma kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet fördöma används i svenska tidningar

 1. Kina har fördömt det kanadensiska draget och hotar med konsekvenser.
 2. "Jag fördömer skarpt detta brutala våldsutbrott, detta agerande mot människor och egendom är kriminella handlingar som måste beivras och fördömas", säger delstaten Baden–Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann i ett uttalande.
 3. Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner fördömer protesterna, och säger att våld inte har någon plats i en demokrati.
 4. Hans inställning är skrämmande, särskilt när han fördömer social distansering.
 5. I sociala medier fördömer en del gripandena, medan andra stödjer Hind Khoudary – som inte tycker att hon gjort något fel.
 6. Flera ministrar passade på att fördöma den diskriminering som drabbat kineser, som på flera håll helt utan anledning utpekats som smittspridare.
 7. Sverige och EU bör samarbeta med Ryssland där det finns gemensamma intressen, men den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krim fördöms.
 8. – Jag uppmanar svenskar i allmänhet att fördöma den här rasismen och uttryckligen säga ifrån.
 9. Många demokrater fördömer Trumps migrationspolitik och oavsett vem som ställer upp mot honom i höst lär en av hens prioriteringar vara att avveckla Trumps förändringar.
 10. Även Svenska jägareförbundet fördömer i en debattartikel i tidningen Altinget de kränkningar som förekommit.
 11. Förgiftningarna i Storbritannien fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till massutvisningar av ryska diplomater från ett 30–tal länder.
 12. FN fördömde på söndagen attacken och sa i ett uttalande att den riskerar att försvåra den fredsprocess som ännu så länge inte fått stopp på kriget.
 13. – Finland har i dag fördömt Irans attacker mot krishanteringsbaser där även finska truppen finns, säger Sanna Marin.
 14. Irans högsta ledare utlyser tre dagars landssorg och utlovar en ”kraftfull vedergällning” – även Iraks premiärminister fördömer attacken.
 15. Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och beskyller USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet.
 16. Piñera, vars popularitet rasat, skriver på Twitter att han ”inte har uttryckt sig tillräckligt tydligt” och att ”människorättsbrott alltid bör fördömas”.
 17. Det var budskapet från Pyongyang efter att landets brott mot mänskliga rättigheter fördömts i en FN–resolution, som bland andra USA ställt sig bakom.
 18. De svenska partierna står enade i att fördöma den kinesiske ambassadörens agerande i samband med utdelningen av PEN–klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk–kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.
 19. EU antog 2012 en resolution som fördömer organstöld, men vare sig EU eller Sverige har antagit lagar som försvårar eller förbjuder svenskar att resa till Kina för organtransplantation.
 20. Om vi inte kan universellt fördöma det, vad är det då som är fel med oss?”, skriver Chris Cillizza, politisk kommentator vid CNN på Twitter.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fördöma är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är klandra en synonym till fördöma. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.