föreläsning

Föreläsning är synonymt med lektion och föredrag och kan bland annat beskrivas som ”muntlig framställning över ett visst ämne, föredrag”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av föreläsning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till föreläsning

anförande, dragning, föredrag, lektion

Motsatsord till föreläsning

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till föreläsning.

Vad betyder föreläsning?

 1. muntlig framställning över ett visst ämne, föredrag
 2. ett längre muntligt föredrag för att presentera information, vanligtvis på universitet

Böjningar av föreläsning

 1. föreläsning
 2. föreläsningar
 3. föreläsningarna
 4. föreläsningarnas
 5. föreläsningars
 6. föreläsningen
 7. föreläsningens
 8. föreläsnings

Exempel på hur ordet föreläsning kan användas

 1. hon höll en intressant föreläsning om nya energikällor

Exempel på hur ordet föreläsning används i svenska tidningar

 1. Bling jobbar också med att framhäva positiva exempel genom föreläsningar, sociala medier och innovationstävlingar.
 2. Sony har nu presenterat specifikationerna för Playstation 5, i samband med en direktsänd föreläsning av systemarkitektschefen Mark Cerny.
 3. Att fortsätta kampen för tryggare rum, online och i verkligheten, genomföra föreläsningar, workshops, uppmuntra till aktivism och bjuda in till samtal om gränsöverskridande perspektiv i debatten känns extremt angeläget och jag är tacksam för förtroendet!.
 4. Hon är ansvarig för Swedbanks digitala kanaler och håller vid sidan sin anställning föreläsningar i cybersäkerhet och krishantering ute i organisationer.
 5. I en av föreläsningarna går han in på vilka de som sprider desinformation på nätet är.
 6. – Just nu har vi en föreläsning med representanter från Trafikkontoret, Västtrafik och så vidare, säger han.
 7. – Genom att utsätta dem för ett frågebatteri, ett kunskapsprov, be dem hålla en föreläsning om någonting som de ska kunna som ett rinnande vatten.
 8. I sin marknadsföring hävdar man att man nått 730 000 barn och vuxna i över 200 kommuner med sina föreläsningar.
 9. – Framöver kommer vi ha konstutställningar, föreläsningar och andra evenemang som får restaurangen att kännas ännu mer levande, säger Marion Ringborg.
 10. – Det var föreläsningar blandat med workshops.
 11. En grupp demonstranter samlades utanför Göteborgs universitet för att protestera mot en föreläsning av Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
 12. Australiska queerprofilen Hannah Gadsby är mästerlig både som komiker och observatör, men ibland står föreläsningarna i vägen för humorn, tycker Niklas Wahllöf.
 13. Detta efter att maskerade vänsteraktivister slagit ned vakterna som skyddade hans föreläsning.
 14. Häromdagen hörde jag på en föreläsning med smakforskaren Johan Swahn.
 15. På onsdagen håller dessutom Rozbeh Aslanian en föreläsning, som man kan gå på som stödmedlem i föreningen.
 16. Hon har lanserat en barnanpassad hockeyklubba, medverkar som expert i SVT och håller föreläsningar om hockey och ledarskap.
 17. Enligt hennes svenska agent är hon i Sverige ett par gånger varje år för att hålla kurser och öppna föreläsningar i ”coachande förhållningssätt”.
 18. I GP 10 oktober ondgör sig Adam Cwejman över att Vänsterpartiet i Göteborg inbjudit en ”stalinist” till en föreläsning om Sovjetunionen.
 19. En av de första föreläsningarna handlade om att ha nyttodjur i staden.
 20. Gunnel Karlsson, lektor vid Örebro universitet inleder Kvinnofolkhögskolans föreläsningsserie om prostitution och porr med en föreläsning om vad som skedde i Göteborg runt förra sekelskiftet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till föreläsning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lektion en synonym till föreläsning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.