föremål

Föremål är synonymt med grej och objekt och kan bland annat beskrivas som ”konkret objekt, sak”. Ordet används i uttrycket ”är föremål för något” som betyder ”är den/det som något inriktas på”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av föremål och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till föremål

grej, grunka, mackapär, manick, mojäng, objekt, pinal, pryl, sak, saker, ting, tingest

Motsatsord till föremål

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till föremål.

Vad betyder föremål?

 1. konkret objekt, sak
 2. sak eller ting; något (icke-levande) man kan se och ta på
 3. passivt objekt i aktivitet

Hur används föremål i uttryck?

 1. är föremål för något = är den/det som något inriktas på

Böjningar av föremål

 1. föremål
 2. föremålen
 3. föremålens
 4. föremålet
 5. föremålets
 6. föremåls

Exempel på hur ordet föremål kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet föremål används i svenska tidningar

 1. Enligt uppgift var ett inramat porträtt på farföräldrarna det enda föremål som han tog med sig till Vita huset, när han flyttade in som rådgivare.
 2. Människor som omkommer i oväder gör det i större utsträckning till följd av drunkning än till följd av något som vinden orsakat (blir träffade av föremål, träd som faller, hus som kollapsar och så vidare).
 3. Enligt Aftonbladet ska rånarna ha hotat offret med ett pistolliknande föremål.
 4. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord och både besättning och föremål följde med fartyget till botten.
 5. Det känns inte helt osannolikt, med tanke på att vårens Ipad Pro har inbyggd lidar som används för att blixtsnabbt kunna mäta avståndet till föremål i närheten.
 6. En fördel jämfört med videobaserade lösningar är att aktiviteten kan registreras även om det är mörkt, likaså behöver personalen inte oroa sig för att kamerorna blockeras av olika föremål.
 7. Enligt uppgifter ska systern Daisy blivit huggen i armen med ett vasst föremål, varpå Maguire ska ha reagerat kraftigt.
 8. Oavsett vilket som är sant blev han från och med 1220 föremål för en blomstrande helgonkult som är okänd för nästan alla nutidsmänniskor.
 9. Ceres utgör det största föremålet i det asteroidbälte som ligger mellan Mars och Jupiter.
 10. Polisen larmades till platsen efter det att en man skadats i ryggen med ett vasst föremål.
 11. – Hittar vi föremålen i samband med exempelvis husrannsakningar eller kontroller av bilar så är det viktigt att man kan söka i våra system och matcha föremålen till polisanmälningar, säger Damir Celebic.
 12. Enligt polisen hade hon blivit stucken ”med något vasst föremål”.
 13. Han ska enligt polisens hemsida ha misshandlats med ett vasst föremål.
 14. Polisen skriver på sin hemsida att de tre personerna har ”skador i olika omfattning från något vasst föremål”.
 15. Polisen larmades till lägenheten och fann där en person som skadats med ett vasst föremål.
 16. Videoinspelningar från platsen tycks enligt brittiska medier visa hur antiterrorpolis genomför en kontrollerad sprängning av ett föremål.
 17. Personer kastade även kiss, stenar och andra föremål”, står det bland annat i en av rapporterna.
 18. – Bomgruppen har varit på plats och konstaterat att där inte finns några föremål som kan explodera, säger Tor Stens, befäl vid polisen region Mitt, till TT.
 19. En polispatrull spärrade av närområdet och tog en bild av föremålet som skickades till Nationella bombskyddet för bedömning.
 20. Reseförsäkringar hjälper till vid bland annat sjukdomsfall eller olyckor, akut hemtransport vid sjukdom och olycksfall, stöld av de föremål man har med sig, överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsförsäkring.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till föremål är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är grej en synonym till föremål. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.