förfölja

Förfölja är synonymt med jaga och skugga och kan bland annat beskrivas som ”under en tid följa efter en viss person vart hon än går, utan hennes kännedom”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förfölja och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till förfölja

efterfölja, jaga, skugga

Motsatsord till förfölja

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förfölja.

Vad betyder förfölja?

 1. under en tid följa efter en viss person vart hon än går, utan hennes kännedom
 2. under en längre tid trakassera en viss person eller folkgrupp

Böjningar av förfölja

 1. förfölj
 2. förfölja
 3. förföljas
 4. förföljd
 5. förföljde
 6. förföljdes
 7. förföljer
 8. förföljs
 9. förföljt
 10. förföljts

Exempel på hur ordet förfölja kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet förfölja används i svenska tidningar

 1. – Man skulle inte tro att det var en stark rörelse, de är ju betydligt mindre än en promille av befolkningen, men denna lilla grupp är utomordentligt beslutsam, välartikulerad och har hittat ett sätt att förfölja människor på ett skräckinjagande sätt.
 2. Där framgick hur Kina regelbundet förföljer personal som jobbar med mänskliga rättigheter inom själva FN.
 3. Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.
 4. Han utnyttjar alltså sin position som kursansvarig i rättspsykologi till att förfölja de människor vars liv han varit delaktig i att förstöra, och som av rättssystemet friats från alla misstankar.
 5. USA hävdar att två ryska satelliter har förföljt en amerikansk spionsatellit och karakteriserar händelsen som "störande beteende".
 6. Vad är mer självklart än att misstänka Phileas Fogg? Detektiven Fix förföljer Fogg och Passepartout världen runt i hög fart med varierande färdmedel, och av bara farten lyckas de bland annat rädda en indisk kvinna från att brännas på bål.
 7. Föraren i bilen som polisen förföljde omkom i olyckan, medan den andra skadades och har förts till sjukhus med okända skador.
 8. Oppositionella förföljs och tvingas i landsflykt, det fria ordet är hårt kringskuret.
 9. Svenska PEN, en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet, meddelade nyligen att Gui Minhai tilldelas 2019 års Tuchulskypris, som årligen delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.
 10. Asli Erdogan är en av de många turkiska författare och journalister som i dessa tider förföljs av den allt mer auktoritära Erdoganregimen.
 11. Judar förföljs, fördrivs och dödas i tusental i upprepade pogromer, anstiftade av väpnade gäng och understödda av staten.
 12. – Hon ska ha blivit förföljd av de båda männen innan de överföll henne på en gata i centrala Köping, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
 13. Då börjar de tre personerna förfölja offret, fram tills de till sist lyckas komma över plånboken.
 14. Priset kan också tolkas som ett försvar av alla svenska journalister, tidningar och yttrandefrihetsorganisationer som Kinas ambassad förföljt och angripit.
 15. I D Play–intervjun menar Suvi Paavola att familjen kände sig förföljd.
 16. Sara pekar på var hon gick sin promenad första gången hon kände sig förföljd av mannen.
 17. I Rojava blev ingen förföljd eller dödad på grund av sin etnicitet eller religion, där kunde man till och med hissa en Prideflagga utan att det sågs som ett hot.
 18. Trots att de i perioder förföljde honom dygnet runt kunde de bara få fram bevis nog för en fällande dom i några enstaka fall.
 19. Personerna i bilen vägrar att stanna så polisen förföljer bilen, säger Hans Lippens, polisen presstalesperson i region Väst.
 20. Polisen uppger senare att två personer färdades i en stulen bil som polispatrullen förföljde när olyckan inträffade.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till förfölja är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är jaga en synonym till förfölja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.