författa

Författa är synonymt med skriva och plita och kan bland annat beskrivas som ”skriver (skönlitterär) text”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av författa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till författa

anteckna, berätta, dikta, fantisera, plita, pränta, skriva

Motsatsord till författa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till författa.

Vad betyder författa?

 1. skriver (skönlitterär) text
 2. en bok, dikt o.dyl.: skriva en bok, dikt o.dyl.
 3. (allmänt) skriva en text

Böjningar av författa

 1. författa
 2. författad
 3. författade
 4. författades
 5. författar
 6. författas
 7. författat
 8. författats

Exempel på hur ordet författa kan användas

 1. hon har författat två romaner och en diktsamling

Exempel på hur ordet författa används i svenska tidningar

 1. De papper Backman hänvisar till är det femsidiga PM, författat av Grefabs vd och vice vd, som var underlag för styrelsens beslut att "inte anta" revisorskritiken.
 2. Har bluffmakarna blivit skickligare på att författa sådana här utskick? – Visst visar ett sådant här försök hur skickliga vissa av bedragarna har blivit, men fortfarande rör det sig ofta om mindre välutformade utskick.
 3. Att utkastet faktiskt författats och också skickats kan förklara att flera internationella medier, inklusive Reuters och Washington post, rapporterat att man bekräftat dess äkthet.
 4. Och nu, när han sedan den 12 november på nytt sitter bakom galler, har han författat ett alster som troligen också kan reta upp dem som betraktar yttrandefrihet som en form av förräderi.
 5. "Tintins äventyr" består av 24 seriealbum som författades och illustrerades av den belgiske serietecknaren Hergé.
 6. Allt författat i en byråkratprosa som helt uppenbart inte är tänkt att komma ljusår i närheten av en faktisk väljare.
 7. Det Pablo Wiking–Faria inte vet om gamla kartor och gränsdragningar är nog knappt värt att veta, bland annat har han författat boken ”Kartor över Halland 1482–1718”.
 8. Det PM som ligger till grund för rapporteringen har författats av Dimitrios Vastakis som tills nyligen var ansvarig för Vita husets cyberförsvar av det interna nätverket.
 9. Hon har också författat årets rapport.
 10. Kämpat för och med våra unga under deras rättsosäkra asylprocesser, skrivit under upprop, författat debattartiklar, insändare, otaliga brev och mail till statsministern, andra ministrar och riksdagsledamöter.
 11. – Det här är det viktigaste vi fått fram i år – normaliseringen, säger Ulla Kungur som författat rapporten.
 12. Turteaterns nya konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken har redan tidigare intresserat sig för pjäserna nationalskalden författade innan han fick sitt stora genombrott.
 13. Ett hermafroditiskt berättarjag, som fyrhänt författade ”Boken”, inspirerat av Judith Butlers queerteori.
 14. Med stor entusiasm ledde hon arbetet i styrelsen och författade flera av samfundets årsböcker.
 15. Bert Karlsson författade efter sin tid i riksdagen sitt politikerförakt under titeln ”Skandal”.
 16. Domaren Lena Klintefall, som författade den friande domen, ansåg att bevisen höll för att fälla mannen.
 17. – Rapportens viktigaste slutsats är att det fortfarande är få kvinnor i toppen, säger nationalekonomen Anne Boschini, som författat rapporten tillsammans med kollegerna Kristin Gunnarsson och Jesper Roine.
 18. Samtidigt var hon pedagogisk rådgivare i tyska på Utbildningsradion och författade läromedel.
 19. Det mest uppmärksammade inläggen i flygdebatten har författats av skribenter med den ekonomiska liberalismen som utgångspunkt.
 20. Annika Bengtzon arbetar som journalist på Kvällspressen och är huvudperson i flera kriminalromaner författade av Liza Marklund.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till författa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skriva en synonym till författa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.