förhållande

Synonymer till förhållande

affär, berättigande, kondition, kärleksförbindelse, omständighet, proportion, relation, samband

Motsatsord till förhållande

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förhållande.

Vad betyder förhållande?

 1. omständighet
 2. relation
 3. den ömsesidiga medvetenheten samt samlevnadsbenägenheten som återfinns mellan två eller fler människor eller mellan andra objekt; särskilt om sexuella, känslomässiga eller äktenskapliga förhållanden
 4. samband
 5. kvot

I uttryck:

 1. under alla förhållanden = helt säkert, oavsett vad som händer
 2. i förhållande till någon/något = i jämförelse med någon/något

Exempel på hur förhållande kan användas

 1. under nuvarande förhållanden kan jag inte resa, för min mor är alltför dålig

Exempel på hur förhållande används i svenska tidningar

 1. Capgemini, CGI och Deloitte var övriga tre bolag som lämnade anbud, men det var B3 som enligt kommunens bedömning hade det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet i sitt anbud.
 2. I många länder, inklusive Frankrike, får barn från socialt  prekära förhållanden faktiskt sämre utbildningsinvesteringar än barn från socialt gynnsamma förhållanden.
 3. – Det måste bygga på sakliga förhållanden.
 4. Dessutom brukar han spruta ut mjölksyrebakterier och kompostte, en gödning som innehåller mikroorganismer, för att optimera förhållandena.
 5. De har väldigt hög isolerförmåga i förhållande till sin vikt, de är tvättbara i 60 grader trots att de är gjorda i ull, och de är extremt slitstarka.
 6. Modellen, enligt Ivan Liljeqvist, mäter förhållandet mellan inflationen och antalet mynt på marknaden och studerar hur det förhållandet påverkar priset.
 7. S–MP–regeringen har tagit saken vidare mot samarbete även ”bortom fredstida förhållanden”.
 8. ”Att så många covidpatienter blir bättre och kan skrivas ut från sjukvården är otroligt glädjande och det är tack vare våra medarbetare som har hög kompetens och gör ett fantastiskt jobb under tuffa förhållanden.
 9. – Elever som är hemma länge kan behöva stöd för att inte tappa fart i lärandet och inte tappa i förhållande till klasskompisarna, säger skolminister Anna Ekström (S).
 10. Exakt hur mycket sämre distansundervisning är i förhållande till traditionell undervisning är dock svårt att slå fast, säger han.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av förhållande

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kondition en synonym till förhållande. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.