Synonymer till förlaga

Vi känner till 4 synonymer till förlaga. Ordet förlaga är en synonym till prov och pålaga och kan bland annat beskrivas som ”text som en annan text utgår från, original ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förlaga samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till förlaga

 1. förevändning
 2. prov
 3. pålaga
 4. undanflykt

Vad är motsatsen till förlaga?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förlaga.

Vad betyder förlaga?

 1. text som en annan text utgår från, original 
 2. original som används vid kopiering, avskrift eller översättning
 3. (bildligt) förebild
 4. (ålderdomligt) extra skatt
 5. (ålderdomligt) föregivet men i sammanhanget betydelselöst skäl

Hur böjs förlaga?

 1. förlaga
 2. förlagan
 3. förlagans
 4. förlagas
 5. förlagor
 6. förlagorna
 7. förlagornas
 8. förlagors

Hur kan ordet förlaga användas?

Följande exempelmeningar visar hur förlaga kan användas.

 1. översättningen ligger mycket nära förlagan

Hur används ordet förlaga i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet förlaga används i vanlig text.

 1. Företagets tillvägagångssätt är dock inte unikt, många robotar har ofta en förlaga hämtad från djurvärlden.
 2. Producenten Arterton tackade ja först efter att regissören Jessica Swayle föreslog att Alice skulle vara lite yngre än i förlagan.
 3. Norge är förlagan, nästan varannan bil som säljs där är elektrifierad.
 4. – Jag visste att han hade tagit bilder som förlagor till sina teckningar men inte om de fanns kvar, hur många han tagit eller av vilken kvalitet de var.
 5. Därför förbereder han nu ett designsamarbete med snabbmodekedjan Gap samt har som plan att omorganisera Vita Huset med den fiktiva nationen Wakanda från filmen ”Black Panther” som förlaga.
 6. Men det är en väl avvägd bearbetning som Rory Mullarkey gjort av förlagan.
 7. Det finns en person i hans Misantropen, som är förlaga till den här, som heter Alceste och kommer in i första scenen och är så jävla arg.
 8. Tre dagar senare fick hon ett meddelande som talade om att det var hennes foto på Rosenberg, som hon hade tagit vid en match mellan Malmö FF och IFK Göteborg den 6 oktober, som var förlaga för tifobilden.
 9. Och hur mycket jag än beundrar Charli XCX och hennes nyskapande musik börjar jag nästan hoppas att Nasty Cherry ska göra precis det som de brittiska förlagorna gjorde.
 10. Samtidigt kan Biarritz inte vara den enda förlagan till protokollen.
 11. Naturen som motiv har funnits med sedan barndomen, men inte som något att efterlikna utan snarare vill Linnéa Andersson friskriva sig från förlagan.
 12. Huvudpersonen Gwynplaine – en så tydlig förlaga till Jokern att det syns än i dag – får ett groteskt grin som han uppträder med på en freakshow.
 13. Som vanligt hos Claire Parsons används koreografiskt olika uttryck, vilket gör förhållandet till förlagan så mycket roligare.
 14. Finns det någon verklig förlaga till Tucker Crowe?.
 15. Och precis som i förlagan blir det populärkulturfrågor samt kluriga ordlekar till två lag bestående av kända personer.
 16. ”Röntgenbilden av en groda” förhåller sig dock väldigt fritt till sin litterära förlaga, även om gestalterna och grundhistorien är densamma.
 17. Det romantiska dramat tog hem en statyett på Oscarsgalan i söndags för Bästa manus efter förlaga.
 18. Jordan Peele fick under kvällen en Oscar för bästa originalmanus till Get out och James Ivory för bästa manus efter förlaga för Call me by your name.
 19. Vissa av dem är riktigt lika förlagan, men när jag prövade blev resultatet med nöd och näppe godkänt.
 20. I båda fallen måste man vara lojal med den levande förlagan, göra sitt bästa för att bevara pälsens eller språkets lyster.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är prov en synonym till förlaga. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?