förlegad

Förlegad är synonymt med gammal och gammalmodig och kan bland annat beskrivas som ”omodern, föråldrad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förlegad och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till förlegad

forntida, gammal, gammalmodig, mossig, ålderdomlig, ålderstigen, åldrad, åldrig

Motsatsord till förlegad

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förlegad.

Vad betyder förlegad?

 1. omodern, föråldrad
 2. (ålderdomligt) som inte längre brukas; obsolet
 3. (bildligt) föråldrad och urmodig

Böjningar av förlegad

 1. förlegad
 2. förlegade
 3. förlegat

Exempel på hur ordet förlegad kan användas

 1. en förlegad metod
 2. veckotidningarna ger ofta uttryck för en förlegad kvinnosyn

Exempel på hur ordet förlegad används i svenska tidningar

 1. Han anser dessutom att G7–formatet är förlegat och inte reflekterar dagens globala verklighet.
 2. Och det som tillhör det gammelnormala ter sig plötsligt väldigt avlägset, ålderstiget och förlegat – som ett foto från en tid då man hade annan frisyr, andra kläder, andra åsikter.
 3. Det är inte hälsosamt att ett politikområde blir cementerat i förlegade värderingar, när resten av samhället går vidare.
 4. Problemet med kärnkaftsvänstern är att den istället lagt sin kraft på att rädda subventioner och skattestöd till en förlegad kärnkraft.
 5. Det är både förlegat och ger fel budskap för varumärket, säger han.
 6. Inte undra på att Juliet ger den skendöda Romeo (Jordan Luke Gage) nobben när han dyker upp igen likt en förlegad pojkbandsstjärna.
 7. Men deras mans– och kvinnoroller är ju helt förlegade.
 8. På samma sätt som skolan länge har lidit av en förlegad syn på kön och mångfald, är hennes studieområde av ungefär samma skrot och korn.
 9. Om data kring en befordringsprocess samlas inom en bransch som systematiskt befordrat män framför kvinnor leder detta till att vi fastnar i förlegade värderingar.
 10. Omröstningen är ett resultat av initiativet ”No Billag” – flera anser att licensavgiften är förlegad.
 11. Rörelsen anser att Billag – den schweiziska motsvarigheten till Radiotjänst – är förlegad och att en avgift för alla skapar ett mindre konkurrenskraftigt och orättvist medielandskap.
 12. De bygger på en förlegad bild av hur den personliga integriteten bäst värnas.
 13. Det är förlegat att djurnäringen ska likställas med näringslivshandel när de i grund och botten har helt olika förutsättningar och begränsningar.
 14. Sakerna kan hackas och användas av kriminella, och inte minst kan de gå sönder eller bli förlegade när tillverkarna slutar uppdatera dem.
 15. Medan många tycker att det är på tiden att klubben uppdaterar sin förlegade look är det många supportrar till baseballaget som tar emot nyheten med vrede.
 16. Flera tittare upplevde att SVT–profilen ledde in samhället på ett förlegat spår när han började fråga simstjärnan om hennes städvanor.
 17. Yolanda Aurora Bohm Ramirez visar med sin debut att den tryckta poesin inte alls är förlegad.
 18. Jag tror att man kan förena en religiös tro med en kritik av det som känns förlegat och odemokratiskt inom religionen.
 19. Den hyllande kultur kring Bergman som det ständigt ursäktade manliga geniet känns minst sagt förlegad.
 20. Utöver dess rötter i förlegade hierarkier, är problemet med gentlemannaidealet att det upprätthåller stereotypa, snäva könsroller.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till förlegad är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gammal en synonym till förlegad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.