förnuft

Förnuft är synonymt med förstånd och reson och kan bland annat beskrivas som ”förmåga att tänka, förstånd”. Ordet används i uttrycket ”sunt förnuft” som betyder ”enkelt förnuft”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förnuft och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till förnuft

förstånd, intellekt, intelligens, reson, sans, vett

Motsatsord till förnuft

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förnuft.

Vad betyder förnuft?

 1. förmåga att tänka, förstånd
 2. förmåga till tänkande, gott omdöme och sunt beslutsfattande

Hur används förnuft i uttryck?

 1. sunt förnuft = enkelt förnuft
 2. tar sitt förnuft till fånga = handlar förnuftigt till slut

Exempel på hur ordet förnuft kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet förnuft används i svenska tidningar

 1. Och det är ett charmigt och intressant alternativ som riktar sig till dem som värdesätter känsla framför förnuft.
 2. Hon slog slutgiltigt igenom i september 1792, då nationalkonventet beslöt att den nyutropade republikens statsemblem skulle utgöras av en stående frihetskvinna med spjut, en kraftfull symbol för fransk frihet och franskt förnuft.
 3. Men de flesta barn for inte illa och de flesta lärare använde sunt förnuft för att hantera barnens svårigheter.
 4. I "Lewis resa" (2001) skildrade P O Enquist pingströrelsen i början av 1900–talet och i "Blanche och Marie" (2004), konflikten mellan känsla och förnuft, i en roman om vetenskapskvinnan Marie Curie och hennes assistent Blanche Wittman.
 5. Konflikten mellan upplyst förnuft och känslans hängivelse är Enquists arv från det gröna huset i Hjoggböle i Västerbottens kustland, förtappelsens rike.
 6. Den andra meningen fick mig att ta mitt förnuft tillfånga.
 7. Lyckligtvis har Apple tagit sitt förnuft till fånga och backat bandet.
 8. – Det finns rätt och det finns fel och det finns sunt förnuft och det finns maktmissbruk och som medborgare har jag lika mycket rätt som någon annan att säga min åsikt.
 9. Jag känner ett hat för vad han har ställt till med, men det sunda förnuftet säger att han är sjuk.
 10. – Vi använder vårt sunda förnuft och överväger varje gång vilket transportmedel som är mest passande att använda, är svaret.
 11. Måttfullhet innebär att förnuftet bör råda över alltför vidlyftiga satsningar.
 12. Det mänskliga förnuftet är väsentligen socialt – det fungerar bäst tillsammans med andra, mot bakgrund av gemensamma regler.
 13. ”En seger för det sunda förnuftet”, säger miljöorganisationer och motståndsgrupper.
 14. Vi behöver avveckla med förnuft, säger Göran Finnveden.
 15. – Jag hoppas att de som gör detta tar sitt förnuft till fånga för det har gått helt över styr.
 16. Berätta om Etablissemangets synsätt på design? Är även design politiserad?– För oss handlar design om förnuft och känsla, hjärta och hjärna.
 17. – Visst finns de! Jag tror att 10–15 procent av den ryska befolkningen har förnuftet i behåll, de har inte blivit hjärntvättade av all propaganda som sköljer över dem.
 18. Han kanske inte ser sig själv som en författare av magisk–realistiska romaner, men det är märkliga tider i litteraturvärlden också, och denna man lever uppenbarligen gott på att medvetet blanda symbolism med förnuft.
 19. Om jag flyger till Thailand är den etiska implikationen mikroskopisk och svåröverblickbar ur ett individuellt perspektiv – även om mitt förnuft säger att summan av allas handlingar har destruktiva globala effekter.
 20. Ewa höll inte inne med sina åsikter, grundade i ett osvikligt sunt förnuft och engagemang för rättvisa.
 21. I brevet hyllar Kamprad bland annat det sunda förnuftet och uppmuntrar till kunskapsutbyte mellan äldre och yngre medarbetare.
 22. Men den perfekta starten följdes av sämsta tänkbara fortsättning när Joakim Lindström tappade förnuftet helt för ett ögonblick och crosscheckade Oskar Steen rakt i ansiktet.
 23. Precis som i fallet med Nordkorea, som Sverige kunnat behålla sina diplomatiska förbindelser med till gagn för stabilitet i världen, skulle Sverige med sitt sunda förnuft kunna hjälpa Ryssland att komma ur det dödläge som landet befinner sig i idag.
 24. Man får helt enkelt börja spara och stryka underifrån i utgiftslistan för att kunna klara vad som är vårt gemensamma åtagande – samhällets kärnuppgifter Egentligen bara vanligt sunt förnuft! Och det är varken bara eller vanligt!.
 25. Upplysningens objektiva förnuft och den västerländska civilisationens överlägsenhet antas belägga varandra, och man glömmer gärna ett visst inslag av piskor och giljotiner.
 26. Anders Almgren manar också till eftertanke och sunt förnuft.
 27. – Men det handlar inte om en tysk enad front, bara om sunt förnuft, säger han.
 28. Hur subkulturer växer fram och folk är beredda att överge sitt sunda förnuft för att få stöd och få delta i någonting.
 29. Utgångspunkten måste vara att de personer som  tillsätts på förtroendeposter måste ha sunt förnuft, menar Sofie Jarl, men tillägger att problemet inte löser sig bara genom att man tillsätter professionella rådmän.
 30. Hansson, numera vilde, tog sitt förnuft till fånga och stödde Alliansen.
 31. Men det finns tips att ta till, som i grunden handlar om sunt förnuft.
 32. – Som politiker måste man bygga politik på fakta och förnuft.
 33. Vi pratar om föredömen och sunt förnuft.
 34. Om man talar om föredömen och sunt förnuft så förstår de flesta men inte riktigt alla.
 35. – Det är väldigt tragiskt att Socialstyrelsen inte har tagit sitt förnuft till fånga.
 36. – Det tyder i så fall på att prestige kan få vika för sunt förnuft efter politiskt och militärt tveksamma beslut.
 37. Den var rådande i reklamens barndom, och byggde vad han kallar vanligt ”sunt förnuft”.
 38. Uppfattningen delas av Martin Guri, analyschef på Nordea, som betonar att sunt förnuft är det som behövs i oroliga börslägen.
 39. Det är sunt förnuft enligt mig.
 40. Men i mångt och mycket handlar värderingarna om sunt förnuft.
 41. Vi inom Fornminnesföreningen har mist en kär vän och mentor, och staden har förlorat en röst som alltid stått upp för kulturen och förnuftet.
 42. Allting i affärsidén andades förnuft, system, upplysning.
 43. Invigningsfesten lyckas ändå, sina skönhetsfel till trots, paralysera förnuftet i några timmar.
 44. Allt sunt förnuft säger att Mikkel Hansen kommer få spela EM–final.
 45. Tanken är att de ska representera folkets sunda förnuft.
 46. Utan grunden för vårt demokratiska system och det är sunt förnuft och det borde vara självklart för alla.
 47. Politiken bestäms inte bara av förnuft utan ofta av lobbyister.
 48. – Det finns de som är oroliga för att polisen ska ingripa för att man står fel, till exempel vid vägrenen, men är det sunt förnuft som gäller och vid en nödsituation så ska vi släppas fram, säger Calle.
 49. ”Jag är inte så orolig, jag tror att det sunda förnuftet kommer segra.
 50. Men det är inget jag har fastnat för, som funkar för mig utan jag kör mer sunt förnuft.
 51. Men att gå tillbaka till 40–50–talen när barn inte skulle synas eller höras vill väl ingen! Men vart tog det man tidigare kallade sunt förnuft och respekt vägen?.
 52. – Det är absurt att någon strävar efter att bli den katalanska regionregeringens president som en rymling i Bryssel – det är en fråga om sunt förnuft, säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i ett tal i Madrid, enligt Reuters.
 53. Det sunda förnuftet talar för de två förstnämnda.
 54. Utan hopp kan människan inte leva, men heller inte utan förnuft.
 55. Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga.
 56. "President Rohani tackade president Erdogan för hans förnuft och uttryckte hopp om att protesterna ska vara över inom några dagar", står det i ett uttalande från kansliet.
 57. Som dessa tre exempel visar, sker det inte bara med hjälp av vårt förnuft utan med hela vår person, med både tanke och känsla.
 58. – Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga.
 59. Jag tror att det som han här uttrycker är folkhemsvarianten av filosofen Antonio Gramscis tanke om förnuftets pessimism och viljans optimism.
 60. Jag hoppas att den borgerliga oppositionen, regeringen och försvarsministern, ledarskribenter, journalister och opinionsbildare tänker om och tar sitt förnuft till fånga och inser det allvarliga i ett kärnvapenkrig.
 61. – Det blir lite skevt när sunt förnuft och en hyfsad inställning som människa hyllas så mycket, säger hon.
 62. Det är sunt förnuft att inte gå in i ett hotellrum ensam.
 63. Men någonstans hade jag sans och förnuft och tänkte att det är det sista mina två andra barn behöver nu.
 64. Jag hoppas att sunt förnuft, pragmatism och självbevarelsedrift kommer att segra bland våra partners så att detta negativa scenario exkluderas”, säger Igor Morgulov vid öppningen av en konferens i Seoul, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.
 65. Tack och lov tog delar av borgerligheten sitt förnuft till fånga tidigare i höstas och lät Hultqvist stanna på sin post.
 66. All statistik och allt förnuft talar för Tyskland.
 67. Utöver dessa riktlinjer gäller det svåra sunda förnuftet.
 68. Både erfarenheten och förnuftet säger det, eftersom människor kan skilja på personliga tragedier och politiska händelser, säger Lars Stjernkvist.
 69. Deras metod liknades vid surrealisternas automatiska skrift, där syftet var att nå bortom kontroll och förnuft.
 70. Jag ville inte göra den här filmen om Pelle Polis, att ägna två år av sitt liv åt en pedofil, vem fan vill göra det? Men tydligen fanns det inte tillräckligt med förnuft i mig för att jag skulle avstå.
 71. Eller så finns det ett språk som korsar förnuftets barriärer och går rakt in utan att ta vägen över intellektet.
 72. Vad utgör gränsen för det människan kan förstå, och bör vi välja bort ytterligare kunskap? Två nya böcker behandlar ur varsitt perspektiv förnuftets inneboende problematik och sökandet efter slutet på det mänskliga vetandets domäner.
 73. Det går emot sunt förnuft.
 74. Jag tycker att sunt förnuft måste få råda, säger hon.
 75. – Svensk kultur sätter för mycket tillit till förnuftet, men det tar oss inte hela vägen.
Ordet förnuft uppdaterades 2020-06-10.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till förnuft är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förstånd en synonym till förnuft. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.