Synonymer till försök

Vi känner till 4 synonymer till försök. Ordet försök är en synonym till prov och test och kan bland annat beskrivas som ”ansträngning att åstadkomma något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av försök samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till försök

 1. ansats
 2. experiment
 3. prov
 4. test

Vad är motsatsen till försök?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till försök.

Vad betyder försök?

 1. ansträngning att åstadkomma något
 2. (natur)vetenskaplig undersökning, experiment; test 
 3. aktivitet som utförs i syfte att uppnå ett visst mål, men där osäkerhet föreligger huruvida målet kommer att uppnås eller ej; det att försöka
 4. experiment; aktiviet som utförs i syfte att undersöka vilka konsekvenser aktiviteten leder till

Hur böjs försök?

 1. försök
 2. försöken
 3. försökens
 4. försöket
 5. försökets
 6. försöks

Hur kan ordet försök användas?

Följande exempelmeningar visar hur försök kan användas.

 1. Kan du göra ett försök att väcka barnen?
 2. ett nytt försök att lösa Palestinaproblemet
 3. kemiska försök

Hur används ordet försök i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet försök används i vanlig text.

 1. Tre män har gripits skäligen misstänkta för försök till mord.
 2. Efter flera misslyckade försök väntar nu spel om medaljerna för Blågult och det efter en uppvisning mot Sydkorea.
 3. Nya tävlingsregler väntas från Internationella olympiska kommittén, IOK, efter en lång rad av misslyckade försök att definiera gränsen mellan könen.
 4. I ett försök att modernisera de olympiska spelen tas nya idrotter in, som BMX–cykling, skateboard och för den delen kanotslalom.
 5. – Jag ville ändå göra ett försök, ville verkligen försöka allt jag kunde men tyvärr räckte det inte, säger han bedrövat.
 6. På en pressträff inför försöken spekulerade norrmannen i tider på 46,6 – att jämföras med hans färska världsrekord på 46,70 från Diamond League–galan i Oslo i början av juli.
 7. Ändå behövde hon i kvalet i söndags bara ett enda hopp när hon fick till 6,76 meter i första försöket och gick till final.
 8. – Vi har gripit två personer, den ena är misstänkt för försök till mord och den andra för försök till grov misshandel, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.
 9. En man i 20–årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.
 10. Ett försök som initierats inom Marint centrum i Simrishamns kommun där man vill likna det vid en flytande kryddträdgård.
 11. Tsinghua Unigroup gjorde 2015 ett försök att köpa den amerikanska chiptillverkaren Micron – en affär som dock gick i stöpet efter att USA satte stopp, med hänvisning till att köpet skulle kunna innebära tekniköverföring som riskerar att skada landet.
 12. För barn är det funktionellt, men försök inte att få in en bakvänd barnstol.
 13. Talmannen i Sveriges riksdag har samtalsrundor med partiledarna i försök att bilda en ny regering.
 14. Totalt rör det sig om en rad olika åtalspunkter, däribland försök till mord, sprängdåd, synnerligen grovt vapenbrott, rån, människorov, utpressning, synnerligen grovt narkotikabrott, grov penningtvätt och skyddande av brottsling.
 15. – Lukasjenko säger att det här är en konsekvens av de försämrade relationerna mellan EU och Belarus och vi fördömer ju alla försök att instrumentalisera migranter i politiska syften.
 16. Tjeckien lottar ut mobiltelefoner, träningsskor och spel i ett försök att få fler invånare att vaccinera sig mot covid–19.
 17. Ett första försök, i början av april, slutade i ett dödläge där ingen av landets politiska krafter lyckades samla tillräckligt stöd för en regering.
 18. England har inte vunnit på de sex senaste försöken mot Italien i tävlingsmatcher (två kryss, fyra förluster).
 19. Projektet är ett försök att locka folk till regionen och blåsa liv i det lokala näringslivet.
 20. Det var en kopia på ett kortfattat, maskinskrivet papper där det framgick att Johan åtalats för försök till dråp men där rättens rådman beslutat att lägga ner fallet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är prov en synonym till försök. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.