Synonymer till förstatligande

Förstatligande kan beskrivas som ”det att förstatliga”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förstatligande samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till förstatligande

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till förstatligande.

Vad är motsatsen till förstatligande?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till förstatligande.

Vad betyder förstatligande?

 1. det att förstatliga

Hur kan ordet förstatligande användas?

Det saknas exempel på hur förstatligande kan användas.

Hur används ordet förstatligande i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet förstatligande används i vanlig text.

 1. Efter rösträtten behövde den svenska arbetarrörelsen möta det demokratiskt ogörliga kravet på ett förstatligande av industrin – en socialisering av produktionsmedlen.
 2. Labours socialism i ett land – förstatliganden, löntagarfonder, chockhöjda statsutgifter, all makt åt facket – vore en ekonomisk katastrof.
 3. När brittiska Labourledaren Jeremy Corbyn går till val är det med löften om omfattande välfärdssatsningar – inte minst på sjukvården – och ett förstatligande av järnvägen, postsystemet, bredbandsoperatörer och vatten– och elbolag.
 4. Jeremy Corbyn vill höja skatten för de rika, utrota hemlösheten och satsa stort på förstatliganden och löntagarfonder.
 5. Näringslivsorganisationen CBI har varnat för att Labours förstatliganden kommer att kosta skattebetalarna 2 500 miljarder kronor – en siffra som partiet helt tillbakavisar och besvarar med att CBI försöker ”sprida panik”.
 6. Nu har han och KD hittat gemensamma nämnare, bland annat i kravet på förstatligande av sjukvården, som är en av Kristdemokraternas profilfrågor inför valet.
 7. Därtill vill man ha tidigare betyg, ett förstatligande av skolan samt tuffare tag för ordning och reda, bland annat med mobilförbud i klassrummen.
 8. ”Som rikspolischef har han ansvaret för den största omorganisationen av polisen sedan förstatligandet 1965”, säger han och påpekar även de polisanställda nyligen fick ett nytt löneavtal, med högre löneökningar än andra sektorer.
 9. Nästan alla i rummet lutade åt åtgärder som förbud mot fler företagsköp, hårdare reglering eller till och med förstatligande.
 10. Svensk polis har den senaste tiden genomgått sin största omorganisation sedan förstatligandet år 1965.
 11. De flesta statsvetare är övertygade om att Corbyn kommer att få svårt att samla en majoritet av väljarna bakom den politik med höjda skatter, massiva infrastruktursatsningar och förstatliganden av bolag som han vill gå till val på.
 12. Den forskare som Socialdemokraterna hänvisar till i framtagandet av sina förslag har själv deklarerat att förslagen i praktiken innebär ett förstatligande av välfärdssektorn.
 13. För samtidigt som polisen genomgått den största omorganisationen sedan förstatligandet 1965 har det politiska inflytandet i form av lokala polisstyrelser helt tagits bort.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på förstatligande

Bild till ordet förstatligande

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet förstatligande.

Bild med texten förstatligande