fattning

Fattning är synonymt med grepp och sans och kan bland annat beskrivas som ”besinning, lugn”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fattning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fattning

behärskning, grepp, kontroll, sans, sinnesbehärskning, självbehärskning, tag, version

Motsatsord till fattning

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fattning.

Vad betyder fattning?

 1. besinning, lugn
 2. grepp
 3. sinnesbehärskning
 4. typ av grepp, särskilt vid pardans
 5. utformning, personlig beskrivning
 6. fysisk inramning

Böjningar av fattning

 1. fattning
 2. fattningar
 3. fattningarna
 4. fattningarnas
 5. fattningars
 6. fattningen
 7. fattningens
 8. fattnings

Exempel på hur ordet fattning kan användas

 1. hon lyckades bevara fattningen trots den oförskämda frågan

Exempel på hur ordet fattning används i svenska tidningar

 1. – Några enskilda har tappat fattningen och går ut och leker polis och dömer här, och det ska vi självklart låta bli, fortsätter hon.
 2. Valberedningens ordförande Bengt Kjell säger till Dagens Industri att "Håkan Samuelsson tog emot beskedet med fattning och respekt".
 3. Valberedningens ordförande Bengt Kjell säger till Dagens Industri att ”Håkan Samuelsson tog emot beskedet med fattning och respekt”.
 4. – En kille tog 15 minuter på sig för att riva ut hela inredningen för att försöka hitta spindeln, och en dam tappade fattningen i fem minuter medan hon tömde alla väskor och kläder i bilen.
 5. Jag tappade fattningen helt, och efter det var det väldigt svårt att förhålla mig till min roll i gruppen.
 6. Det var under en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron som Recep Tayyip Erdogan tappade fattningen.
 7. Den berättar om att bli rädd och tappa fattningen.
 8. För när Håkan Hellström kom in på scenen och Sveriges två popregenter arm i arm sjöng sin duett ”Hela huset” tappade publikens yngsta fattningen och brast ut i tårar.
 9. – Hon tar det med fattning.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fattning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är grepp en synonym till fattning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.