Synonymer till feminin

Vi känner till 2 synonymer till feminin. Ordet feminin är en synonym till kvinnlig och femininum och kan bland annat beskrivas som ”som i sitt yttre och/eller sitt beteende påminner om hur man förväntar att en kvinna ska vara”. Ordet är motsatsen till maskulin.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av feminin samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till feminin

 1. femininum
 2. kvinnlig

Vad är motsatsen till feminin?

 1. maskulin

Vad betyder feminin?

 1. kvinnlig
 2. som i sitt yttre och/eller sitt beteende påminner om hur man förväntar att en kvinna ska vara

Hur böjs feminin?

 1. feminin
 2. feminina
 3. femininare
 4. femininast
 5. femininaste
 6. feminine
 7. feminint

Hur kan ordet feminin användas?

Det saknas exempel på hur feminin kan användas.

Hur används ordet feminin i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet feminin används i vanlig text.

 1. Istället tas de till transkliniker för att de är för feminina.
 2. Att jag också kunde vara transkvinna och presentera mig feminint utan att ändra kroppen.
 3. En anteckning som ”beter sig feminint” i journalen kunde få betydelse för hela utredningen.
 4. Men trots att hela den feminina flocken –  hustrun, kuddhunden och den rumänska resandehunden –  är kvar hemma på Södermalm känner jag mig hela tiden iakttagen.
 5. Att läsa anses av vissa vara en feminin syssla, och att då införa läsvanor i skolan kan hjälpa till att jobba bort sådan attityd.
 6. ”Ur kaos träder den första formen fram, det är den feminina formen, det är delvis en form som representerar något nytt, den är å ena sidan ett löfte och å andra sidan ett hot… Här är den fundamentala arketypens sönderfall.
 7. Mycket av filmens konstnärliga kvalitet ligger i Chloé Zhaos förmåga att skildra människorna i den amerikanska mellanvästern – som medier gärna porträtterar som trångsynta lantisar – med en feminin blick.
 8. ”Är vi för maskulina är det beviset på att vi inte är kvinnor, är vi för feminina är det beviset på att vi inte är feminister.
 9. Om kvinnlig könsidentitet inte har med traditionellt feminina egenskaper att göra, inte med det kvinnliga reproduktionssystem som ger förmågan att bära och föda barn, inte med valet att använda kvinnokläder – med exakt vad har den då att göra?.
 10. – Det gav mig ett bättre självförtroende och snart insåg jag att man inte behöver ha hår för att vara feminin.
 11. Efter att ha sett bilderna fick barnen i studien se ett antal leksaker, som valts ut för att vara stereotypiskt maskulina eller feminina (en docka, ett flygplan, verktyg, en teservis) och blev tillfrågade vilket barn som skulle leka med vilken leksak.
 12. ”Så vacker hon är”, ”italienska kvinnor klär sig så kvinnligt”, ”de är så feminina”.
 13. Däremot kan det fortfarande upplevas provocerande med män som bär feminina referenser, trots att kläder inte har kön.
 14. Är vi för maskulina är det beviset på att vi inte är kvinnor, är vi för feminina är det beviset på att vi inte är feminister.
 15. /Mot den feminina kindens svalka och stonas svällande bakdelar/galopperar magnifika kentaurer/med hovar dånande som klockor/på mytens ängder.
 16. Döda soldater riskerar, som Maria Wendt och Cecilia Åse skriver i artikeln ”För Sverige – med livet som insats”, att locka fram feminint kodade känslor i befolkningen.
 17. Kanske på det sättet att de uppmanas bejaka sin feminina sida, eller kanske genom att släppa in kvinnor till träffarna.
 18. Men aftonens sex timmar långa kurs välkomnar alltså både män och kvinnor ”som vill utvecklas sexuellt och som vill utforska polariteten mellan det maskulina och feminina för att skapa attraktion”.
 19. Hans blick bekräftande och rörelsemönster lätt feminint.
 20. Under det mer högtidliga European Film Awards har kampen mot Oscar förts med en högrest feminin statyett som den nyligen avlidna Jeanne Moreau kallat för "en kvinnlig fallossymbol".


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kvinnlig en synonym till feminin. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är maskulin motsatsen till feminin.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på feminin