Synonymer till fientlig

Vi känner till 2 synonymer till fientlig. Ordet fientlig är en synonym till stygg och avog och kan bland annat beskrivas som ”negativt inställd (som en fiende)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fientlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till fientlig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet fientlig och kan ofta användas istället.

 1. avog
 2. stygg

Vad är motsatsen till fientlig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fientlig.

Vad betyder fientlig?

 1. negativt inställd (som en fiende)
 2. som har negativ inställning till någon eller något och agerar som en fiende

Hur kan ordet fientlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur fientlig kan användas.

 1. hon kastade en fientlig blick på honom

Hur används ordet fientlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet fientlig används i vanlig text.

 1. Att det finns gränsfall och undantag har aktualiserats vid exempelvis behovet av kunskap om och information för att bemöta fientliga kampanjer om att svensk socialtjänst skulle kidnappa barn.
 2. – All form av kommunikation som går genom förbindelser som svenska kunder inte har kontroll över är särskilt sårbar för intrång där fientliga aktörer kan komma åt, eller stjäla information, fortsätter Per Holmer.
 3. Zacharova varnar Norge för att ”ytterligare fientliga handlingar kommer att mötas av snabba och passande åtgärder”.
 4. Det som började med ett hot om ett fientligt övertagande och slutade med att styrelsen gick med på att Elon Musk köper ut Twitter från börsen för 44 miljarder dollar.
 5. Det är enligt ryska UD omöjligt att diskutera bilaterala relationer – en kärnpunkt i fredsfördraget – med ett "land som intagit en öppet fientlig position".
 6. ”De boende i huset kan bete sig fientligt mot varandra, men kommer förhoppningsvis inte längre att slita halsarna av sina likar.
 7. Kraven är i sig är fientliga handlingar mot vårt land och mot våra grannländer och måste bemötas som sådana.
 8. Skyddslagen ger försvaret dessutom rätt att skjuta ner drönare “som uppvisar fientlig avsikt” – förutsatt att den flyger över militära skyddsobjekt, som övnings– och skjutfält eller försvarsanläggningar.
 9. Det var viktigt att kunna slå mot en fientlig flotta och Lansen blev det första planet som fick den nya sjömålsroboten Rb 04.
 10. I sin efteranalys skrev Matt Pottinger, tidigare amerikansk säkerhetsrådgivare åt Donald Trump, att mötets undertoner var betydligt mer fientliga än så.
 11. Trots de fientliga reak­ tioner han får, och trots att han lämnat sin familj och släkt, ger han inte upp sin dröm om att en dag bli ledare för de palestinier som kommer att få till stånd den efterläng­tade freden.
 12. Cuomo anklagas inte bara för sexuella trakasserier – han ska även ha skapat en fientlig arbetsmiljö inom administrationen.
 13. Väl där möts de av fientliga ortsbor och finner sig jagade genom snötäckta skogar av en skytt med lasersikte, varifrån titelns röda prick kommer.
 14. Operativsystemet Ubuntu har nu flyttat över från IRC–nätverket Freenode till Libera Chat efter vad som av Ubuntu Commnity Council beskrivs som ett fientligt övertagande av deras namespace (namnrymd), rapporterar The Register.
 15. Visst fanns det oro för krig och fientliga grannar, men det var inte det väsentliga.
 16. – Nyckeln till nya relationer mellan Nordkorea och USA är att USA slutar med sin fientliga politik mot Pyongyang, ska Kim Jong–Un nu ha sagt enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.
 17. ARTUµ sökte då efter fiendens raketramp medan piloten sökte efter fientliga flyg.
 18. Det handlar om självförsvar i en allt mer fientlig och protektionistisk omvärld.
 19. Kvinnor och deras kroppar beskrevs med allt mer fientliga ord, som i 1486 års ”Malleus maleficarum”, en instruktionsbok för häxjakt som beskrev kvinnor som ”till sin natur Satans redskap” och ”ett ofrånkomligt straff”.
 20. – Vi noterar tyvärr fortsatt att dessa grupper genomför angrepp från Idlib mot syriska styrkor samt agerar fientligt mot våra militära anläggningar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stygg en synonym till fientlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på fientlig

Bild till ordet fientlig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet fientlig.

Bild med texten fientlig