fientlig

Fientlig är synonymt med stygg och avog och kan bland annat beskrivas som ”negativt inställd (som en fiende)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fientlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fientlig

avog, stygg

Motsatsord till fientlig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fientlig.

Vad betyder fientlig?

 1. negativt inställd (som en fiende)
 2. som har negativ inställning till någon eller något och agerar som en fiende

Böjningar av fientlig

 1. fientlig
 2. fientliga
 3. fientligare
 4. fientligast
 5. fientligaste
 6. fientlige
 7. fientligt

Exempel på hur ordet fientlig kan användas

 1. hon kastade en fientlig blick på honom

Exempel på hur ordet fientlig används i svenska tidningar

 1. Det handlar om självförsvar i en allt mer fientlig och protektionistisk omvärld.
 2. Kvinnor och deras kroppar beskrevs med allt mer fientliga ord, som i 1486 års ”Malleus maleficarum”, en instruktionsbok för häxjakt som beskrev kvinnor som ”till sin natur Satans redskap” och ”ett ofrånkomligt straff”.
 3. – Vi noterar tyvärr fortsatt att dessa grupper genomför angrepp från Idlib mot syriska styrkor samt agerar fientligt mot våra militära anläggningar.
 4. Enligt den iranska militären sköts planet ned av misstag då det rörde sig nära en känslig militärbas ”på en höjd och på ett sätt som påminde om ett fientligt mål”, samtidigt som det iranska luftförsvaret befann sig på en förhöjd beredskapsnivå.
 5. Duon måste med andra ord snabbt korsa ingenmansland och en stor portion fientligt territorium innan det är för sent.
 6. I ett pressmeddelande från Iransk militär som publicerats i landets statliga medier skriver man att man misstagit planet för att vara ett ”fientligt mål” efter att det närmat sig ett av revolutionära gardets ”känsliga militära center”.
 7. Enligt tv–kanalen misstogs passagerarplanet för ett fientligt plan, vilket fick militären att av misstag skjuta ner det.
 8. Vänligt sinnade nationer är på glid medan mer fientligt sinnade makter flyttar fram sina positioner.
 9. Nordkorea kräver på nytt att USA ska ”sluta med sin fientliga politik”, och hotar med vedergällning.
 10. Ankaras fientliga inställning till journalister och dess allergi mot fritt flödande information är trots allt välkänd.
 11. På så sätt hoppas de kunna undvika omvägen via fientligt inställda regeringar.
 12. Många EU–vänner menar att hans journalistik kom att driva fram en mer EU fientlig opinion i Storbritannien, medan Brexitörer menar att fler journalister borde ha en mindre hovsam ton mot kommissionen.
 13. De senaste åren har den iranska hackargruppen APT33 utfört ett antal cyberattacker mot mål i USA, Saudiarabien och andra fientligt sinnade länder runt om i världen.
 14. Inläggen har avfärdats som falska nyheter i statliga medier och "fientliga medier" har anklagats för att överdriva omfattningen av demonstrationerna.
 15. Israel ska i sin tur ha lovat stoppa fientliga handlingar och "säkerställa vapenvila" under demonstrationer.
 16. I namnet ligger att teamet ska övervaka nätverket och it–systemet, upptäcka attacker och hot, och operativt agera för att stoppa fientlig aktivitet.
 17. Rubriker som fick Jeremy Corbyn att tala om en ”fientlig press” vid ett tal i Wolverhampton på onsdagen.
 18. Men det framgår inte om regeringen delar den uppfattningen, om man reagerar mot det eller hur man ser på en sådan målmedveten fientlig verksamhet mot vårt land.
 19. Iförd en röd keps med Trumps slogan ”Make America great again” håller han upp ett plakat med ett fientligt budskap om mediebolaget CNN.
 20. Iran hade just besegrat Marocko, men också amerikanska sanktioner och en allmänt fientlig omvärld.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fientlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stygg en synonym till fientlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.