Synonymer till fientlighet

Fientlighet kan bland annat beskrivas som ”det att vara fientligt inställd”. Ordet används i uttrycket ”inleder fientligheter” som betyder ”inleder krigshandlingar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fientlighet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till fientlighet

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till fientlighet.

Vad är motsatsen till fientlighet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fientlighet.

Vad betyder fientlighet?

 1. det att vara fientligt inställd
 2. det att vara fientlig

Hur används ordet fientlighet i uttryck?

 1. inleder fientligheter = inleder krigshandlingar

Hur kan ordet fientlighet användas?

Det saknas exempel på hur fientlighet kan användas.

Hur används ordet fientlighet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet fientlighet används i vanlig text.

 1. – Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheterna under en väpnad konflikt.
 2. ”Jag kände ingen fientlighet från Biden” sade Putin.
 3. Gemensamt för ”Red dot”, ”Vitt skräp” och ”Jägarna” är de lokalboendes aktning för blodsband och rötter till platsen, och en fientlighet mot de som kommer utifrån.
 4. De globala Bretton Woods–institutionerna från efterkrigstiden är tilltagande irrelevanta, inte minst med amerikanskt ointresse och direkt fientlighet.
 5. Och genom denna makalösa fientlighet har USA berövat de kubanska demokratiförespråkare alla möjligheter att hävda Kubas självständighet och spela en roll i landets framtid.
 6. Mina försök att lätta upp stämningen med vitsar bemöttes med slapp fientlighet.
 7. Det har lett till hat, fientlighet och förödande krig.
 8. Åter kände hon utan all fientlighet – som ett enkelt faktum – hur sterila männen är, för om hon inte gjorde detta skulle ingen göra det.
 9. Kinas fientlighet gentemot Taiwan har blivit mer påtaglig sedan valet 2016 då Tsai Ing–wen, som har förespråkat frihet och demokrati för öns befolkning, valdes till president.
 10. Det är möjligen på det sättet man ska förstå den fientlighet till USA och väst som i allt högre grad blivit en del av Putins budskap, åtminstone psykologiskt sett.
 11. Att vårt varumärke figurerat på en sida som sprider fördomar, fientlighet och diskriminering mot våra medmänniskor, det känns förfärligt, säger Ulrika Ennen på Viktväktarna.
 12. – Den obligatoriska svenskundervisningen är den enda orsaken till att det förekommer fientlighet mot svenskspråkigheten, har han sagt.
 13. "Givet Ryanairs tidigare fientlighet mot fackförbund är dagens överenskommelse historisk", skriver Brian Stutton, generalsekreterare för Balpa.
 14. En stor del väljer områden där det redan bor många landsmän, vilket enligt ICG ibland leder till "en ghetto–liknande segregation som kan intensifiera fientligheten från båda sidor".
 15. Judarna möttes nu av rädsla och fientlighet inte på grund av att de förnekade Kristus eller ansågs skyldiga till hans död, eller över huvud taget på grund av sina religiösa ritualer, utan enbart på grund av det faktum att de just var judar.
 16. Rasism och fientlighet mot amerikaner med asiatisk bakgrund står sällan i centrum på film.
 17. I ett öppet inlägg på ambassadens Facebooksida skriver ambassadören att det är "beklagligt" att konserten har ställts in och att bojkotten av Israel representerar "fientlighet och intolerans".
 18. Burma härjas av inbördes konflikter och fientlighet som skapat djupa splittringar, konstaterade påven under sitt tal i samband med mötet med landets ledare Aung San Suu Kyi i Naypyidaw.
 19. Men en kort period av eld upphör som möjliggör humanitära hjälpsändningar, likt vårens ”upphörande av fientligheterna”, vore bättre än det mesta som åstadkommits hittills.
 20. Det blev folkfest och fientlighet mot omvärlden i en klassisk sverigedemokratisk mix.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på fientlighet

Bild till ordet fientlighet

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet fientlighet.

Bild med texten fientlighet