fin

Fin är synonymt med finsk och förnäm och kan bland annat beskrivas som ”snygg, vacker”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Fin är motsatsen till ful.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fin och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fin

bedårande, finsk, förnäm, förtjusande, grann, högdragen, nobel, näpen, nätt, prudentlig, prydlig, ringa, snitsig, snygg, stilig, subtil, sött, tjusig, vacker, välklädd

Motsatsord till fin

ful, dålig, tjock, kraftig, grov

Vad betyder fin?

 1. snygg, vacker
 2. bra, utmärkt
 3. tunn, smal
 4. som är i små korn eller bitar
 5. diskret, subtil
 6. av hög kvalitet: fin mat; (i sammansättningar) som passar till festliga sammanhang: finskor, finporslin, finklädd; om en person som anses framstående eller god karaktär: en fin människa; allmänt om något positivt
 7. om något litet eller delikat, särskilt vanligt i sammansättningar: finmaskig, finjustera, finmekanisk; i mer abstrakt betydelse: fin ironi; mycket tunn
 8. om något som har hög social ställning
 9. förträfflig, högklassig, utmärkt, ypperlig
 10. delikat, liten, raffinerad (om abstrakt betydelse)
 11. förnäm, väluppfostrad
 12. ofin, ful (vard., skämtsamt)
 13. grov
 14. gemen, ouppfostrad

Böjningar av fin

 1. fin
 2. fina
 3. finare
 4. finast
 5. finaste
 6. fine
 7. fint

Exempel på hur ordet fin kan användas

 1. en fin bil
 2. en fin kostym
 3. en fin affär
 4. en fin chans
 5. en fin insats
 6. en fin tråd
 7. fint snus
 8. han fick en fin vink om att det var dags att säga adjö

Exempel på hur ordet fin används i svenska tidningar

 1. – Det fina med de förebyggande covid–19–åtgärderna är att de minskar andra sjukdomar.
 2. – Morfar var en glad skåning som, även om han bott i Djursholm under större delar av sitt liv, inte anpassade sig efter de fina salongerna.
 3. – Ja, jag tycker att det är fint att det är med, att jag därmed visar att det här är något jag funderar över.
 4. – För mig har det varit fint att få åka runt och träffa människor runtom i landet.
 5. När Jesper Nyholm tappade bollen i Djurgårdens backlinje snappade Rasmus Jönsson upp den och stod för en fin aktion innan han satte 1–1.
 6. Så allt vi hittar måste ses ur ett ljus av att det är det absolut bästa och finaste en medeltida kung kunde uppbringa, säger han.
 7. Orkar du vänta till första frosten och har tålamod nog att kämpa med nyponbuskens taggar kan dess frukter enkelt förvandlas till en chutney genom att blandas med fint skivad rödlök, citronsaft, hackad persilja, honung, salt och peppar.
 8. – Som spelare tillför han väldigt mycket offensiv spets och ett väldigt hårt defensivt jobb – ”Sugi” är helt enkelt en klasspelare och en väldigt fin person som alla i Sirius gillar, säger sportchef Ola Andersson till klubbens hemsida.
 9. Efter att ha läst ”Söndagsvägen” återvände jag till Englunds formidabla svit ”Stridens skönhet och sorg” – denna gång under långa promenader med Airpods i öronen (och i en mycket fin inläsning av Harald Leander).
 10. Kunnandet är högt och spelarna har fina meriter, men det stämmer inte för storheten.
 11. Efter fyra fina tävlingar med kast över 68 meter, däribland ett säsongsbästa på 70,25, inledande Ståhl Sollentuna GP med ett kast på 68,38.
 12. – Det blev en våldsam start det här året med fint väder och många fler båtar än tidigare år.
 13. Oliver Ekman–Larssons Arizona fick en fin inledning på matchen.
 14. Samtidigt gör det fina vädret – i helgen väntas det bli uppåt 25 grader varmt – att fler vill ge sig ut till Stockholms badplatser.
 15. ” Det var fint att se hur Behrang Safari fick stöd av Markus Rosenberg och flera andra efter den stora missen i finalen.
 16. Även Fredhällsklipporna, som brukar ha fin vattenkvalitet, fick anmärkningar, säger Jerzy Slazak.
 17. Och de är betydligt mer spännande än när Wallin vill peppa oss att förstå att vi är ”unika och fina” eller strösslar med väl många celebriteter.
 18. En otroligt fin människa, säger han till Kulturnyheterna.
 19. En topplacering och fint spel – ändå fick Henrik Norlander deppa efter missad kvalificering till US Open.
 20. – Det blir nerslag från Sverige när det är som finast.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fin är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är finsk en synonym till fin. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ful motsatsen till fin.