fira

Används i vardagligt tal.

Fira är synonymt med hylla och högtidlighålla och kan bland annat beskrivas som ”har fest för att markera ett speciellt tillfälle”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fira och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fira

celebrera, festa, förlusta sig, hylla, högtidlighålla, kalasa, svira, sänka ned

Motsatsord till fira

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fira.

Vad betyder fira?

 1. har fest för att markera ett speciellt tillfälle
 2. tar ledigt utan lov, skolkar
 3. släpper efter, sänker ner
 4. anordna eller deltaga i en tillställning där en eller (vanligen) flera personer möts i syfte att må (extra) bra genom att utföra nöjesaktiviteter såsom att äta god mat och dricka god dryck, småprata med varandra etc., efter att något positivt inträffat; utnyttja och förstora glädjen efter något trevligt
 5. anordna en dylik tillställning under en högtid
 6. kontrollerat släppa efter ett snöre, lina eller rep, oftast, men ej nödvändigt så att något förflyttas nedåt

Böjningar av fira

 1. fira
 2. firad
 3. firade
 4. firades
 5. firar
 6. firas
 7. firat
 8. firats

Exempel på hur ordet fira kan användas

 1. de firade Evas namnsdag
 2. hon firade jul i fjällen
 3. han firade ibland från jobbet på måndagarna
 4. Fira ner repet!

Exempel på hur ordet fira används i svenska tidningar

 1. Samtidigt som Walt Disney Studios firade triumfer med ”Askungen” (1950), och sin första spelfilm, ”Skattkammarön” (1950), filade dess chef på något som lät som ännu ett vansinnesprojekt.
 2. Kopiorna skickades till systern Esther samma kväll som hennes son firade sitt förlovningsparty.
 3. Den 1 juli skulle Öresundsbron firat 20–årsjubileum.
 4. År 2008 dömdes Jeffrey Epstein för flera brott och året efter var han enligt uppgift inbjuden som gäst när Dubinfamiljen firade thanksgiving.
 5. Det här bageriet byggdes av mina farföräldrar och vi skulle ha firat en ny del av bageriet i dag.
 6. Vi kommer att fira litegrann men sedan fokuserar vi på nästa match.
 7. I den aktuella studien ingick dels patienter som låg inne på Karolinska universitetssjukhuset, dels patienter och deras exponerade – men symtomfria – anhöriga som i mars i år återvände till Stockholm efter att ha firat sportlov i Alperna.
 8. Det var OS–feeling när han firade sitt första SM–guld tillsammans med pappan och tränaren Stefan Holm.
 9. Det skulle bandet ha firat med att åka exakt samma rutt genom USA igen, men nu meddelar man att turnén ställs in.
 10. I ditt Sommar i P1 berättar du om nyårsfirandet i Spanien med din familj, och säger att du efteråt funderar på om det kommer gå till historien som det sista nyåret som firas på det sättet.
 11. I år är det också 500 år sedan renässanskonstnärens död – vilket firas med ett antal stora utställningar runt om i världen, bland annat på museet Scuderie del Quirinale i Rom.
 12. Viktor Adolphson skriver vidare om hur Lars–Ola under förra veckan firat sin födelsedag i matsalen på det vandrarhemmet, och att han samma vecka hade fått besked om att han var fri från cancer.
 13. CLIP firar tioårsjubileum i år, och Gunnar Herdin ser ingen anledning att sluta.
 14. Endast 2 procent oroar sig över att inte kunna fira jul som de brukar.
 15. – Man brukar också fira lite hårdare om det är fint väder, alkoholintaget ökar.
 16. Den anonyma akademikern förvandlades till firad författare, och när en jubileumsutgåva gavs ut 2018 hade ”Poltava” inte varit ur tryck på 30 år.
 17. Josefine och Marcus Qviberg firade nyligen 15 år tillsammans som par och berättar hur den ”tabubelagda” parrådgivningen hjälper dem i kristider.
 18. – Vi firade alltid min, min fru Karin och Mikaels födelsedagar ihop.
 19. ”Även om vi förstår att spelare världen över ser fram emot om att se PS5–spel, så känner vi inte att det är rätt tid att fira, och för närvarande vill vi stå tillbaka och tillåta viktigare röster att höras”, skriver Sony på Twitter.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fira är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hylla en synonym till fira. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.