Synonymer till flockimmunitet

Vi känner till en synonym till flockimmunitet. Ordet flockimmunitet är synonymt med gruppimmunitet och kan beskrivas som ”indirekt skydd mot en smitta som uppstår när en tillräckligt stor del av en population har utvecklat immunitet mot smittan”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av flockimmunitet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till flockimmunitet

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet flockimmunitet och kan ofta användas istället.

 1. gruppimmunitet

Vad är motsatsen till flockimmunitet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till flockimmunitet.

Vad betyder flockimmunitet?

 1. indirekt skydd mot en smitta som uppstår när en tillräckligt stor del av en population har utvecklat immunitet mot smittan

Hur kan ordet flockimmunitet användas?

Det saknas exempel på hur flockimmunitet kan användas.

Hur används ordet flockimmunitet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet flockimmunitet används i vanlig text.

 1. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, tror att smittan kommer att kulminera inom några veckor och att omikron kommer att bidra till att uppnå flockimmunitet.
 2. Du kan inte lita på det för att skapa flockimmunitet, säger sällskapets ordförande professor Stephen Turner.
 3. En f d rådgivare till Boris Johnson hävdade i ett vittnesmål att Johnson ska ha eftersträvat flockimmunitet under pandemin.
 4. Boris Johnsons tidigare rådgivare Dominic Cummings uppger nu att den brittiska regeringens strategi var att uppnå flockimmunitet så snabbt som möjligt.
 5. En flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun (antingen genom vaccin eller tidigare smitta), så att viruset har svårt att hitta nya smittvägar.
 6. Under hela pandemin har termen flockimmunitet diskuterats flitigt.
 7. Men matematikprofessorn Tom Britton vid Stockholms universitet har i en ny beräkning 6 maj landat i att flockimmunitet kan uppstå mot covid–19 redan vid 40 eller 45 procent.
 8. – När fler och fler blir immuna i början händer inte speciellt mycket förrän man når 10, 15, 20 procent, då börjar man ganska snabbt få en ganska stor effekt av en flockimmunitet på hur snabbt smittan går.
 9. Anders Tegnell påminde dock om att flockimmunitet inte är en av– och på–knapp.
 10. När flockimmunitet har uppnåtts upphör eller minskar spridningen av smittan.
 11. Plötsligt är ordet flockimmunitet på allas läppar.
 12. I helgen visade nya beräkningar att bara 40 procent av befolkningen behöver ha drabbats av coronaviruset för att en flockimmunitet ska uppstå.
 13. I bland annat USA ökar antalet artiklar om Sverige, och det blir vanligare att nyhetsmedier diskuterar flockimmunitet som en möjlig konsekvens av den svenska strategin.
 14. En uppenbar nackdel om många smittas i början är fler döda, medan fördelen kan vara en större flockimmunitet i ett senare skede, säger Tom Britton.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gruppimmunitet en synonym till flockimmunitet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet flockimmunitet

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet flockimmunitet.

Bild med texten flockimmunitet