Synonymer till floskel

Vi känner till 7 synonymer till floskel. Ordet floskel är en synonym till truism och klyscha och kan bland annat beskrivas som ”vackert uttryck som dock saknar innehåll”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av floskel samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till floskel

 1. banalitet
 2. harang
 3. klyscha
 4. plattityd
 5. snömos
 6. tom fras
 7. truism

Vad är motsatsen till floskel?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till floskel.

Vad betyder floskel?

 1. vackert uttryck som dock saknar innehåll
 2. granna och vackra men tomma och innehållslösa ord, fraser, eller uttryck; som på något sätt står i kontrast till (inte så vackra) verkligheten; som inte desto mindre upprepas ofta; slitet uttryck

Hur kan ordet floskel användas?

Följande exempelmeningar visar hur floskel kan användas.

 1. ett högtidstal med många tomma floskler

Hur används ordet floskel i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet floskel används i vanlig text.

 1. Det låter kanske som floskler, men att våga vara obekväm och stå upp för det en tror på och älskar, det ger så mycket!.
 2. Behovet av tomma floskler som ska lindra vår klimatångest gör den svenske huvudpersonen i Jesper Weithz nya roman till en global superstjärna.
 3. De sedvanliga flosklerna på kommunens hemsida beskrev en skola med ett positivt arbetsklimat som utvecklade elevernas empatiska förmåga.
 4. Vad som behövs är – för att återanvända en floskel som olika aktörer älskar att missbruka – klimatsmarta styrmedel, styrmedel som till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnad ger mesta möjliga klimatvinst.
 5. – Vi kom med väldigt konkreta och genomförbara krav, och inte med tomma floskler om att vi vill ha en bättre skola eller att vi vill ha det bättre för alla, säger Peter Pedersen.
 6. I stället tar han till floskler som att det är ”viktigt att tänka nytt” för att försvara att de rödgröna ökar administrationen och tvingar föreningarna att lägga in personnummer på alla sina medlemmar i ett datasystem som har klappat ihop.
 7. Nu kan man inte bara komma med floskler och lova saker inför valet.
 8. Men ju mer politikerna undviker att besvara de frågor som de får, alternativt besvarar dem med inövade floskler, desto mer kommer de att framstå som inkompetenta.
 9. Många intressanta diskussioner begravs i floskler och tvärsäkra ställningstaganden.
 10. – I grunden är jag mer en tjänstemannatyp och jag har svårt för politiska floskler, säger hon och berättar att hon själv försöker ransonera användandet av ordet ”utmaningar”.
 11. – Ibland blir det lite mycket floskler i budskapen från Svenskt Näringsliv.
 12. Däremot kryddas de med floskler om vilken typ av personlighet man är ute efter – vanliga exempel är att projektledaren ska ha "det", ska ha glimten i ögat, ska ha en stark inre motor, ska ha det lilla extra och ska ha skinn på näsan.
 13. Mer sällan hörs röster från de drabbade, som lever sina liv långt bortom förhandlingsbord och politiska floskler.
 14. För att regeringens ambition inte ska bli en tom floskel måste regeringen börja leverera konkreta förslag.
 15. Vi kunde titta på Folkkongressens möte i timmar! Människor som talade fritt och klart, som steg upp i talarstolen och tog upp smärtsamma problem i stället för att läsa upp floskler på ett papper.
 16. Från samma land där du hyllas om du i stället rapar upp meningslösa floskler i timmar – oavsett om du själv tror på dem eller inte.
 17. Han fnyser åt floskler som att Sverige är ”världens mest jämställda land” och att homosexuella är accepterade.
 18. Rege­ringens ambition om att Sverige ska utvecklas till en kunskapsnation i världsklass riskerar att reduceras till en tom floskel om inte läraryrkets attraktivitet sätts högst upp på den politiska agendan.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är truism en synonym till floskel. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet floskel

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet floskel.

Bild med texten floskel