Synonymer till flyktig

Vi känner till 2 synonymer till flyktig. Ordet flyktig är en synonym till kortvarig och lätt och kan bland annat beskrivas som ”kortvarig, ytlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av flyktig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till flyktig

 1. kortvarig
 2. lätt

Vad är motsatsen till flyktig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till flyktig.

Vad betyder flyktig?

 1. kortvarig, ytlig
 2. som lätt avdunstar
 3. (om vätska) som snabbt avdunstar till gasform
 4. tillfällig och ytlig

Hur kan ordet flyktig användas?

Följande exempelmeningar visar hur flyktig kan användas.

 1. en flyktig bekantskap
 2. bensin är en flyktig vätska

Hur används ordet flyktig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet flyktig används i vanlig text.

 1. Det är tyvärr ett flyktigt lyckorus.
 2. Från att ha varit subtila och flyktiga, och kanske otydliga, blir våra tankar mer konkreta och vi kan bevittna våra tankar nästan som om vi vore en utomstående.
 3. Vi tillskriver det digitala en flyktigare karaktär och skapar inte samma känslomässiga band som till det vi har i handen.
 4. De är frilansande geologer som prospekterar på spekulation, de drivs av flyktigt riskkapital och deras produkt är inte metaller, utan förhoppningen om att starta en gruva.
 5. De har någon sorts relation med varandra och känner varandra åtminstone flyktigt, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till TT.
 6. För honom är allt utbytbart och flyktigt.
 7. Men kanske är det just för att finansieringsmodellen skiljer sig så från den amerikanska eller europeiska marknaden – där privat kapital jagar avkastning på flyktiga placeringar – som gör att Chuanfu bryr sig så lite om yta.
 8. Utredaren Anders Milton känner till att direktören fått rapporten ändrad, något han flyktigt berör i sin egen rapport.
 9. Dessutom bildas pyrolysgas, som är en blandning av olika flyktiga ämnen som vattenånga, kolmonixid, koldioxid och väte samt kolväten som metan, etan och gasol.
 10. Det är en ganska festlig ytlig partyhit, åtminstone om man dragit i sig en sju–åtta–tio snabba solvarma drinkar och planerar missa flyget hem från Mallis nästa morgon, och Margaret har en flyktig sorts energi.
 11. Med ånga, rök, andedräkt och fotografi har den colombianske konstnären Oscar Muñoz ständigt fångat det flyktiga ögonblicket.
 12. Men om det är någon som kan beskriva något så flyktigt som dofter borde det ju vara en författare.
 13. I en artikel i Sydsvenskan den 28 januari intervjuas en bibliotekarie som inte tycker att det är så viktigt med böcker, utan sätter sin tilltro till mer flyktiga mediekanaler.
 14. Eftersom det är så flyktiga filmsekvenser som har stått till buds är Hans Ihrman stolt över att så många ändå har kunnat identifieras.
 15. Men inte vid en flyktig kontakt och det räcker inte, resonerar rätten.
 16. Enligt lagens krav på reklamidentifiering måste dock en konsument redan efter en flyktig kontakt förstå om ett inlägg är reklam.
 17. Våra museer, eller för den delen historieskrivningen, kan inte underställas flyktiga politiska tendenser, eller kosmetisk (och i grunden misslyckad) opposition mot nationalismen.
 18. Jag kom att tänka på min mamma som alltid börjat prata med människor och knutit osannolika bekantskaper – flyktiga eller varaktiga – till sig.
 19. Under hösten valde Gibson att odla en markerad mustasch under inspelningen av filmen "Dragged Across Concrete" där han spelar en äldre polis som har en "flyktig" yngre partner – en karaktär som spelas av skådespelaren Vince Vaughn, 47.
 20. Det må vara flyktigt, men komikerna befriar oss från den gnagande misstanken om att vi är galna.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kortvarig en synonym till flyktig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet flyktig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet flyktig.

Bild med texten flyktig