framkalla

Används delvis historiskt.

Framkalla är synonymt med förorsaka och generera och kan bland annat beskrivas som ”åstadkommer, skapar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av framkalla och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till framkalla

alstra, bringa, frambringa, frammana, förorsaka, generera, inducera, orsaka, ställa till, väcka, vålla, åstadkomma

Motsatsord till framkalla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till framkalla.

Vad betyder framkalla?

 1. åstadkommer, skapar
 2. tar fram negativa bilder från en film
 3. åstadkomma, skapa; frambringa
 4. ta fram bilder

Böjningar av framkalla

 1. framkalla
 2. framkallad
 3. framkallade
 4. framkallades
 5. framkallar
 6. framkallas
 7. framkallat
 8. framkallats

Exempel på hur ordet framkalla kan användas

 1. besparingarna i vården framkallade en storm av protester
 2. hon stod i mörkrummet och framkallade filmen

Exempel på hur ordet framkalla används i svenska tidningar

 1. Och det filmskaparna hade lockats av var de våldsamma klangvärldarna – framkallade av väldiga tonkluster, atonalitet och kvartstoner samt användandet av instrumentens mest extrema register.
 2. Mörkrummet, där han framkallade såväl fotografier av sina teckningar (eftersom han inte vågade trycka dem) som porträtten, blev en – om än liten – fristad i klädkammaren i hyreslägenheten i Helsingfors.
 3. Ja, trots att jag sett Hilma af Klints verk så många gånger och trots att det gått flera månader sedan jag fick en förhandsvisning av utställningen (framskjuten på grund av coronakrisen), framkallas lätt en salig känsla i mitt minne.
 4. Här vill forskarna få svar på om vaccinet är säkert för människor och se vilket immunsvar det framkallar.
 5. Vi kommer till och med att kunna ”röra” vid varandra, med teknik som kan framkalla känselsignaler.
 6. Snyggt hanterad dosage bidrar med rondör utan att direkt framkalla någon upplevelse av sötma.
 7. Radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan i höga doser också framkalla cancer.
 8. Med hjälp av makten över bankerna och räntan kan man framkalla ekonomiska kriser, skuldsätta länder och kasta ut arbetarhorder på gatorna.
 9. Det uttryckliga syftet med lagen är att kväva den kubanska ekonomin och framkalla en folklig revolt som omkullkastar den nuvarande konstitutionella ordningen på ön.
 10. Det framkallar allergier och är skitdåligt.
 11. Innerst inne är det här nog en bil för mig, men prislappen, miljöångesten och identitetskrisen den framkallar kommer nog få mig att välja en två, tre år gammal hybridbil i stället när mitt första bilköp stundar.
 12. Populära ”Melodikrysset” i P4 framkallade starka reaktioner på lördagsförmiddagen då frustrerade lyssnarna upptäckte att krysset inte stämde.
 13. Tidigare hade jag rört mig i en mycket mer designad och polerad värld men i Vintersaga ville vi ha bilder som var mer "gritty" och framkallade starkare känslor.
 14. Mina erfarenheter är att det inte finns något ämne som framkallar så mycket vrede och hat som att ifrågasätta miljardrullning till försvaret eller sannolikheten att Ryssland ska ockupera Sverige.
 15. Det säger Öresunds nya vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt om Öresunds MQ–syn strax efter klädbolagets svaga halvårsrapport den 16 mars, där man för första gången i mannaminne redovisade kvartalsförlust och framkallade kursras.
 16. Han menar att regissörerna för att framkalla identifikation gör sig skyldiga till PR–tricket i Ruben Östlunds The Square där ett vitt barn sprängs i bitar.
 17. ” Operan framkallar en flytande verklighet som obehindrat rör sig mellan det yttre och inre.
 18. Psykogeografi är alltså en alldeles särskild, undersökande litterär genre med dokumentära, biografiska och mentalitetshistoriska inslag där författaren vandrar genom en stad, som gärna är en storstad, och framkallar det förflutnas spöken.
 19. Nikolas Cruz, 19–åringen misstänkt för onsdagens massmord på ett gymnasium i Florida, framkallade oro redan under tiden i grundskolan.
 20. – Motivet till gärningen var att framkalla fruktan.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till framkalla är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förorsaka en synonym till framkalla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.