framstående

Framstående är synonymt med lysande och namnkunnig och kan bland annat beskrivas som ”mycket duglig, skicklig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av framstående och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till framstående

ansedd, berömd, celeber, genial, genialisk, lysande, namnkunnig, prominent, renommerad, stor, strong, underbar

Motsatsord till framstående

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till framstående.

Vad betyder framstående?

 1. mycket duglig, skicklig
 2. (inom ett visst fält) som utmärker sig, som anses viktig

Böjningar av framstående

 1. framstående

Exempel på hur ordet framstående kan användas

 1. en framstående konstnär

Exempel på hur ordet framstående används i svenska tidningar

 1. Farbrodern är framstående i den extremkatolska politiska grupperingen Civitas och en kusin är inflytelserik inom antiabortrörelsen Manif pour tous.
 2. Där skrev framstående ingenjörer om sina respektive ämnesområden.
 3. Och som framstående brexitör ville han att britterna genom ett utträde skulle slippa domineras och bli mobbade av tyskarna.
 4. Den framstående epidemiologen Marc Lipsitch vid Harvard University i USA lovordar de två studierna på Twitter, men höjer samtidigt ett varningens finger.
 5. Priset på 200 000 kronor utdelas vartannat år till en framstående lyriker som skriver ”i Tomas Tranströmers anda”, och juryn består för närvarande av författarna Aris Fioretos, Erik Bergqvist, Hanna Nordenhök och juryordföranden Per Wästberg.
 6. De är nuvarande eller tidigare framstående partiföreträdare och är fria att själva välja vem de ska stötta.
 7. – Ingen förväntade sig att Europas mest framstående kulturstat skulle kunna manipulera vanliga människor att begå bestialiska handlingar, säger hon.
 8. Ellegalan har funnits sedan 1986 och prisar varje år det gångna årets mest framstående inom modebranschen.
 9. Här bedrivs framstående alzheimerforskning, men att beviljas tillträde till en avdelning som sysslar med djurförsök är inte helt enkelt.
 10. Nils Petter Sundgren är känd som en av Sveriges mest framstående filmkrönikörer.
 11. Vargas Llosa är en framstående politisk figur i sitt hemland Peru och var nära att bli president i valet 1990.
 12. Pristagarna utses av en internationell jury, som består av framstående experter från olika delar av världen, och ges till personer som hedrar och stöttar modiga människor som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem.
 13. Daphne Caruana Galizia var en av Maltas mest framstående journalister som regelbundet granskade önationens korruption.
 14. Poltoranin har varit framstående i världscupen och vunnit hela elva gånger.
 15. Today sänds i brittisk radio och den svenska tonåringen är en av fem framstående personligheter som inbjudits att ta över det populära programmet mellan jul och nyår, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
 16. Den 2 november tilldelades dessa modiga killar årets Jörn Svensson–pris, som varje år delas ut av Vänsterpartiet till framstående hbtq–aktivister.
 17. På Mälardalens högskola har man internationellt framstående forskning inom framtidens energi och inbyggda system.
 18. Det är i många fall framstående forskare, vana att försvara sin position, men i den här situationen vill de inte framträda med namn och bild.
 19. Vi är ett litet land, men har en framstående rymdindustri, säger Matilda Ernkrans när Ny Teknik träffar henne på Kvalitetsmässan i Göteborg där hon höll ett anförande om vikten av rymdforskning.
 20. Genom att samla framstående företrädare för näringsliv, stora och små företag, forskning och politik vill vi flytta gränsen för nyttjandet av de bästa lösningarna i praktisk funktion och verklighet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till framstående är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lysande en synonym till framstående. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?