framtidstro

Framtidstro är synonymt med hopp och tillförsikt och kan beskrivas som ”tro eller hopp om en ljus framtid för en själv, sina närmaste bekanta och/eller samhället i stort, d.v.s. en framtid där de inblandade personerna mår bra och har bra förutsättningar i livet för att lyckas med det som är viktigast för dem”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av framtidstro och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till framtidstro

hopp, tillförsikt

Motsatsord till framtidstro

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till framtidstro.

Vad betyder framtidstro?

 1. tro eller hopp om en ljus framtid för en själv, sina närmaste bekanta och/eller samhället i stort, d.v.s. en framtid där de inblandade personerna mår bra och har bra förutsättningar i livet för att lyckas med det som är viktigast för dem

Exempel på hur ordet framtidstro kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet framtidstro används i svenska tidningar

 1. Om empati, samhörighet och framtidstro efter egna berättelser.
 2. Städerna präglas av tillväxt och framtidstro.
 3. – Ungdomarna här behöver framtidstro, de behöver förebilder.
 4. I en stad som befinner sig i en långvarig baksmälla efter den moderna tillväxten och framtidstron.
 5. Det finns fortfarande möjligheter för politikerna att göra om och göra rätt, att satsa på barnen i Malmö så att de ska få blomma, så att de ska kunna känna framtidstro och trygghet.
 6. Vad kunde nu gå snett? Inte ens krigen i det som varit Jugoslavien rubbade nämnvärt den framtidstro som präglade så många också i Sverige.
 7. President Xi Jinping pratar ofta om den kinesiska drömmen, och syftar då inte bara på en välmående medelklass utan också på nationellt uppvaknande och framtidstro.
 8. För oss handlar det om att få tillbaka framtidstron i Göteborg.
 9. Stugan har formen av en tunnelbanevagn och ska symbolisera Stockholm, tillväxt, utveckling och framtidstro.
 10. Sverige behöver visioner, framtidstro och mod.
 11. Miljöpartiet kommer framför allt driva miljö– och klimatfrågan men Amanda Lind betonar att man kommer fokusera på lösningar och framtidstro, och inte bara på problem.
 12. ”Jag är övertygad om att det finns en väldigt stark potential för ett grönt parti i Sveriges riksdag som verkligen prioriterar miljö– och klimatfrågorna, som står för en hoppfull ton och framtidstro”, säger hon.
 13. – Miljöpartiet vill stå för framtidstro, säger hon.
 14. "Miljöpartiet vill stå för framtidstro", säger hon.
 15. Fångade inom rustika träramar, liksom utställda i futuristiska dioraman, möter vi seriefigursversioner av Apan, Elefanten, Tigern och Pandan – vibrerande av framtidstro och rundögt blickande mot fortsatta äventyr.
 16. Särskilt samarbetet mellan kommunerna skapar en framtidstro.
 17. Det är lite si och så med lönsamheten, men framtidstron är det inget fel på, enligt en enkät från LRF som omkring 40 bryggerier besvarat.
 18. Jag gillar framtidstron som finns i HK Malmö, säger Adam Lönn till hemsidan.
 19. Den oro som plågade orten är numer ersatt av framtidstro.
 20. Men Peter Carlssons framtidstro är orubbad.
 21. Hushållens samlade framtidstro dämpades marginellt till 107,2, en halv indexenhet lägre än i december.
 22. Läkarna såg klara samband mellan våldsbrott, å ena sidan, och fattigdom, utanförskap och brist på framtidstro, å den andra sidan.
 23. Det finns en risk för att unga människor inte känner en framtidstro och därför går andra vägar.
 24. De pekar på en risk för att tillgångsbubblor ska korrigeras nedåt, vilket kan slå mot både tillväxt och framtidstro.
 25. När det gäller amerikanernas framtidstro anser endast 34 procent att landet är på väg i rätt riktning, medan 60 procent anser att landet är på väg åt fel håll.
 26. Warner – en kringresande försäljare av ultraljudsapparatur – utstrålade framtidstro när jag stötte på honom i en bistro i delstatshuvudstaden Montgomery.
 27. Många unga i väst har tappat framtidstron, allt fler ser globaliseringen som ett hot mot jobben och välfärden.
 28. En stor del av det franska folket går in i 2018 med optimism och framtidstro.
 29. En opposition riskerar lätt att framstå som gnällspikar och dysterkvistar som inte har något vettigt att säga om de framför en kritik som inte bottnar hos folk med en ljusare framtidstro.
 30. Ett land som lägger räls och knyter ihop sina stora städer visar framtidstro.
 31. Här hemma visade Svensk Handels handelsbarometer att handlarnas framtidstro försämrades i december.
 32. Det är dags för ett omtag för att skapa både tillväxt, framtidstro, nya jobb och miljönytta.
 33. Sverige behöver en nystart så att fler får chans till arbete och kan känna framtidstro.
 34. Kapitalismen levererar inte ens det den brukar i västvärlden, det vill säga ökat välstånd, tillväxt, framtidstro.
 35. Vanligtvis när man gått igenom en sådan jobbig process vänder det till något bättre och man kan känna framtidstro, men så har det inte varit här, säger en facklig företrädare.
 36. Poängen mot Nederländerna (1–1 i VM–kvalstarten) gav framtidstro men insatsen på Friends avslöjade också att ett hårt och mödosamt arbete väntar.
 37. Newark, som på 1940–talet var ett välordnat, levande samhälle, har förvandlats till en stad med stora slumområden, ännu starkare segregering och utan framtidstro.
 38. Ungdomar behöver få framtidstro, säger Löfven (S) till TT efter mötet utanför Berlin.
 39. Till och med något så udda som optimism och framtidstro kunde anas bland rosor, rosévin och saffranspannkakor.
 40. Vad ska en ny generation tro på när gamla värden visar sig vara meningslösa och inga utopiska eller moraliska projekt verkar trovärdiga? Tiden är en glipa, utan framtidstro.
 41. I ett tal om framtidstro på ön uttryckte statsminister Stefan Löfven (S) på lördagen sin beundran för hur Norges arbetarrörelse hanterat katastrofen.
 42. Dessa anställda brobyggare ska ha till huvuduppgift att säkerställa samarbetet mellan skola och samhälle för att förebygga exempelvis kriminalitet, otrygghet, skolfrånvaro och ungas brist på framtidstro.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till framtidstro är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hopp en synonym till framtidstro. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.