fred

Fred är synonymt med stillestånd och vapenvila och kan bland annat beskrivas som ”tillstånd utan krig”. Ordet är motsatsen till krig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fred och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fred

stillestånd, vapenvila

Motsatsord till fred

krig

Vad betyder fred?

 1. tillstånd utan krig
 2. lugn och ro
 3. tillstånd som kännetecknas av avsaknad av krig
 4. ostördhet, lugn, ro
 5. tillstånd av belåtenhet och tillfredsställelse i uttrycket till freds

Böjningar av fred

 1. fred
 2. freden
 3. fredens
 4. freder
 5. frederna
 6. fredernas
 7. freders
 8. freds

Exempel på hur ordet fred kan användas

 1. Sverige har haft fred i 200 år
 2. Jag måste jobba, låt mig få sitta i fred!

Exempel på hur ordet fred används i svenska tidningar

 1. – Ska jag kunna vila och sova så måste jag få vara i fred.
 2. Jag avgick så att det inte skulle ske några dödsfall eller någon massaker under mitt styre – för vi är försvarare av liv, av fred, men med social rättvisa.
 3. –Vi ser redan nu resultatet av att stora islamistiska grupper har vuxit sig starkare i Sverige – det är ett av våra största hot mot fred och säkerhet, i den meningen är vi överens.
 4. Han är Donald Trumps svärson, särskild presidentrådgivare och har uppdraget att mäkla fred i världens längsta konflikt.
 5. I Göteborg satte ett kriminellt nätverk upp vägspärrar för att kontrollera fordon och nyligen slöt de kriminella grupperingarna i staden fred med varandra, utanför rättssamhället.
 6. – De mår väldigt dåligt och behöver vara i fred för att kunna bearbeta sitt trauma, har advokat Jan Cadstedt, som är pojkarnas målsägandebiträde, berättat.
 7. Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen, Kvinnor för fred, Sundsvall.
 8. Om sjukvården saknade vårdplatser kunde Försvarsmakten bidra med fältsjukhus (som sedermera skänktes bort när den eviga freden tycktes vara i sikte).
 9. Vi behöver fred på jorden och fred med jorden och för att nå dit behöver vi också alla de miljarder som ständigt slussas in i det slukhål som heter Försvarsmaktens budget.
 10. I ett uttalande citerar den kinesiska regeringen samtidigt utrikesminister Wang Yi om att Peking kommer att "effektivt försvara sin territoriella suveränitet" men också "upprätthålla fred i gränsområdena".
 11. Sedan är det många av våra unga som inte kan prata i fred om svåra saker, utan de sitter hemma bland en massa andra och då kan man inte prata om det här.
 12. Säkerhetsrådet har huvudansvaret för att upprätthålla internationell fred och säkerhet, enligt FN–stadgan.
 13. De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande.
 14. – Ingen vet vad som egentligen hänt, men det svenska engagemanget för fred och nedrustning på Koreahalvön är fortfarande starkt.
 15. Varför ska vi då anta att vi kan nå våra mål för freden – mat, kläder, bostäder, utbildning, fritid, social trygghet och arbeten åt alla – genom att sätta våra privata intressen främst?”.
 16. Försvarsberedningen vill flytta tillbaka det civila försvaret från justitiedepartementet och i stället se en ”sammanhållen” ledning ”såväl i fred som vid höjd beredskap” på försvarsdepartementet.
 17. Vila i fred Caroline, flyg högt och Gud välsigne”, skriver Tommy Fury på Instagram.
 18. Det beror på att talibanerna kommer att kräva att få viss makt för att sluta fred, påpekar hon.
 19. Budskapen om fred, demokrati och heroisk humanism präglar flera av hans symfonier, men många Beethovenkännare anser att han är för komplex som person för att placeras in i något politiskt fack.
 20. Abbas enda bedrift under USA–besöket var hans möte med Israels förre premiärminister Ehud Olmert, som deklarerade att ”Abbas är en partner för fred” – motsatsen till den bild av Abbas som den israeliska regeringen vill sprida.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fred är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stillestånd en synonym till fred. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är krig motsatsen till fred.