Synonymer till fredstid

Vi känner till en synonym till fredstid. Ordet fredstid är synonymt med period och kan beskrivas som ”tidsperiod utan krig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fredstid samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till fredstid

 1. period

Vad är motsatsen till fredstid?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fredstid.

Vad betyder fredstid?

 1. tidsperiod utan krig

Hur böjs fredstid?

 1. fredstid
 2. fredstiden
 3. fredstidens
 4. fredstider
 5. fredstiderna
 6. fredstidernas
 7. fredstiders
 8. fredstids

Hur kan ordet fredstid användas?

Det saknas exempel på hur fredstid kan användas.

Hur används ordet fredstid i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet fredstid används i vanlig text.

 1. Datumet är synonymt med den värsta attacken mot landet i fredstid.
 2. Sverige utsätts kontinuerligt, även så här i fredstid, för olika former av cyberangrepp som måste hanteras, säger Patrik Ahlgren, chef för cybersektionen på Högkvarteret.
 3. Det är komplexa frågor där det gäller det att hitta rätt balans mellan vad vi producerar i fredstid på en bredare marknad, för att i händelse av kris kunna ställa om till att producera för den lokala.
 4. – Det är en extrem situation och det är en kris och en ökning av arbetslösheten när det gäller permitteringar som vi inte har sett paralleller till i fredstid, säger Torbjørn Røe Isaksen.
 5. I fredstid har detta hittills inte varit någon större fråga, men i planeringen för ett stärkt civilt försvar blir frågan om ansvar och ledning viktig.
 6. Mer än 60 procent av befolkningen omfattas av evakueringen, som är den hittills största under fredstid i landet.
 7. Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen, om hur försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland fortsätter att fördjupas bortom fredstid.
 8. Vad är det människor saknar i fredstid som gör att många av oss kan hälsa ett krig med jubel?.
 9. Att ha Malin hemma utan att ha hästar att gå till skulle vara som att ha en soldat hemma i fredstid med ett skarpladdat vapen i köket – inget skulle ha någon som helst balans.
 10. Att inkalla civilförsvarspliktiga eller avdela militära förband för att lösa rena polisuppgifter eller avlasta Polisen i fredstid, vore inget annat än en ren kapitulation från samhällets sida i samhällskontraktet med medborgarna.
 11. Vi pratar om kriser i fredstid, och hur vi hanterar en vardag där mycket av våra vanliga tjänster och service inte fungerar, säger hon.
 12. Beslutet att sätta in soldater väckte debatt i Danmark, som inte sett beväpnad militär på gatorna i fredstid sedan 1931.
 13. Liberalerna vill återinföra beredskapspolisen och att styrkan också ska kunna användas i fredstid för att lösa polisens resursbrist.
 14. Men L anser att denna polisstyrka också ska kunna användas i fredstid.
 15. – Satsningar på det civila försvaret medför att vi skapar säkrare strukturer som vi har nytta av både i fredstid och i sämre tider, säger Johansson.
 16. Johansson säger att det civila försvaret är en tillgång också under fredstid.
 17. Det ska ju omfatta en operativ planering och gemensam användning av civila och militära resurser i olika scenarier – även bortom fredstid.
 18. Det var ett misstag att avskaffa värnplikten i fredstid och övergå till ett yrkesförsvar baserat på frivillighet.
 19. Svarta börsen räddade för övrigt livet på många medborgare efter kriget, när Franco startade sitt sadistiska utrotningskrig i fredstid.
 20. I Sverige avskaffades dödsstraffet i fredstid 1921 och i krigstid 1972.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är period en synonym till fredstid. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på fredstid