fredstid

Fredstid är synonymt med period och kan beskrivas som ”tidsperiod utan krig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fredstid och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fredstid

period

Motsatsord till fredstid

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fredstid.

Vad betyder fredstid?

 1. tidsperiod utan krig

Böjningar av fredstid

 1. fredstid
 2. fredstiden
 3. fredstidens
 4. fredstider
 5. fredstiderna
 6. fredstidernas
 7. fredstiders
 8. fredstids

Exempel på hur ordet fredstid kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet fredstid används i svenska tidningar

 1. – Det är en extrem situation och det är en kris och en ökning av arbetslösheten när det gäller permitteringar som vi inte har sett paralleller till i fredstid, säger Torbjørn Røe Isaksen.
 2. I fredstid har detta hittills inte varit någon större fråga, men i planeringen för ett stärkt civilt försvar blir frågan om ansvar och ledning viktig.
 3. Mer än 60 procent av befolkningen omfattas av evakueringen, som är den hittills största under fredstid i landet.
 4. Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen, om hur försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland fortsätter att fördjupas bortom fredstid.
 5. Vad är det människor saknar i fredstid som gör att många av oss kan hälsa ett krig med jubel?.
 6. Att ha Malin hemma utan att ha hästar att gå till skulle vara som att ha en soldat hemma i fredstid med ett skarpladdat vapen i köket – inget skulle ha någon som helst balans.
 7. Att inkalla civilförsvarspliktiga eller avdela militära förband för att lösa rena polisuppgifter eller avlasta Polisen i fredstid, vore inget annat än en ren kapitulation från samhällets sida i samhällskontraktet med medborgarna.
 8. Vi pratar om kriser i fredstid, och hur vi hanterar en vardag där mycket av våra vanliga tjänster och service inte fungerar, säger hon.
 9. Beslutet att sätta in soldater väckte debatt i Danmark, som inte sett beväpnad militär på gatorna i fredstid sedan 1931.
 10. Liberalerna vill återinföra beredskapspolisen och att styrkan också ska kunna användas i fredstid för att lösa polisens resursbrist.
 11. Men L anser att denna polisstyrka också ska kunna användas i fredstid.
 12. – Satsningar på det civila försvaret medför att vi skapar säkrare strukturer som vi har nytta av både i fredstid och i sämre tider, säger Johansson.
 13. Johansson säger att det civila försvaret är en tillgång också under fredstid.
 14. Det ska ju omfatta en operativ planering och gemensam användning av civila och militära resurser i olika scenarier – även bortom fredstid.
 15. Det var ett misstag att avskaffa värnplikten i fredstid och övergå till ett yrkesförsvar baserat på frivillighet.
 16. Svarta börsen räddade för övrigt livet på många medborgare efter kriget, när Franco startade sitt sadistiska utrotningskrig i fredstid.
 17. I Sverige avskaffades dödsstraffet i fredstid 1921 och i krigstid 1972.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fredstid är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är period en synonym till fredstid. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.