Synonymer till fria

Vi känner till 3 synonymer till fria. Ordet fria är en synonym till frikänna och gratis och kan bland annat beskrivas som ”ber någon om giftermål”. Ordet är motsatsen till fäller.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fria samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till fria

 1. frikänna
 2. frikänner
 3. gratis

Vad är motsatsen till fria?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. fäller

Vad betyder fria?

 1. ber någon om giftermål
 2. frikänner
 3. (intransitivt) föreslå ett giftermål; anhålla om någons hand
 4. (transitivt) frikänna; förklara som oskyldig

Hur kan ordet fria användas?

Följande exempelmeningar visar hur fria kan användas.

 1. han friade och fick ja
 2. domstolen friade den misstänkta kvinnan
 3. "Hellre fria än fälla", säger en gammal regel

Hur används ordet fria i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet fria används i vanlig text.

 1. De två friades 2020 för inblandning i dådet, när en annan Hizbollah–medlem fälldes, men den friande domen överklagades.
 2. Han friades i de andra två fallen.
 3. I två fall friades kirurgen, som hela tiden nekat till brott.
 4. Sommaren 1998 dömdes en 20–årig man i tingsrätten för mord, men i oktober samma år friades han av hovrätten i brist på teknisk bevisning.
 5. Fallet fick en vändning sedan den man som först dömdes och senare friades för mordet på Malin nu kunnat knytas till kroppen via dna.
 6. År 2010 friade Hovrätten över Skåne och Blekinge en mordåtalad man.
 7. – Erdogan står som en auktoritär dörrvakt till den fria världens klubb.
 8. Nästan två tredjedelar av amerikanerna kommer att ställa sig bakom kandidater som stöttar den fria aborträtten i mellanårsvalet i november, enligt en mätning gjord på uppdrag av Reuters/Ipsos.
 9. Klicka på klippet för att se hur USA införde och sedan begränsade fria aborter.
 10. Även på Bornholm firade man och ansåg att nu är vi fria, och tyskarna skulle lämna ön.
 11. – Ja, det är en enorm reality show för omvärlden att se och frukta, samtidigt som han straffar ukrainarna för att de vill vara fria och självständiga.
 12. Vi ukrainare var inte fria.
 13. – Om jag tappar en halv poäng (vilket motsvarar 1,5 sekunder) så tror jag att jag har en god chans att få höra ”Du gamla, du fria”.
 14. Sedan pratar jag med min ryska släkt – som jag fram till nu haft starka band till och som varit en stöttepelare för mig – och då säger de att det är inget krig, snart är de fria, det är nazister där i Ukraina.
 15. Sedan det ryska greppet hårdnat om fria medier har allt fler lämnat landet.
 16. – Om jag tappar en halv poäng till, det är alltså 1,5 sekund på 1 500, så tror jag att jag har en god chans att få höra ”Du gamla, du fria” i morgon.
 17. – Det ska bli spännande att se hur han lyckas klippa runt sin egen offerkofta när han får fria händer, skriver Fredrik Söderholm.
 18. Och även om krig faktiskt utbryter förblir såväl åsiktsbildning som kritik mot myndigheterna fria – som det står i ”Om kriget kommer” från 1961.
 19. – De arbetar med strukturer som faktiskt undergräver vårt fria samhälle, säger före detta medlemmen Erik Engelv, som uteslöts efter att han kommit ut som homosexuell.
 20. Med stipendiefinansiering, lånedatorer, inkomstprövade avgifter och fria resor till läger sänker man den ekonomiska tröskeln för deltagande och göra digitalt skapande lättillgängligt för alla barn och ungdomar oavsett bakgrund och förutsättningar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är frikänna en synonym till fria. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är fäller motsatsen till fria.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på fria

Ord som slutar på fria

Bild till ordet fria

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet fria.

Bild med texten fria