Synonymer till frige

Vi känner till 5 synonymer till frige. Ordet frige är en synonym till frisläppa och släppa.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av frige samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till frige

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet frige och kan ofta användas istället.

 1. befria
 2. frigöra
 3. frisläppa
 4. släppa
 5. släppa ut

Vad är motsatsen till frige?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till frige.

Vad betyder frige?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av frige.

Hur kan ordet frige användas?

Det saknas exempel på hur frige kan användas.

Hur används ordet frige i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet frige används i vanlig text.

 1. Colombias president Gustavo Petro uppmanar till demonstranterna att frige fångarna innan våldsamheterna eskalerar.
 2. Det mest nesliga för Trump vore ifall Iran gjorde om tricket från 1981 då man väntade med att frige den amerikanska ambassadgisslan till timmarna efter att Ronald Reagan svurits in som president.
 3. Även Afghanistan väntas frige omkring 10 000 fångar för att undvika smittspridning och i Tyskland överväger förbundslandet Nordrhein–Westfalen att släppa 1 000 fångar för att frigöra utrymme på anstalterna.
 4. I september 2017 åtog den sig att sluta rekrytera barn och frige dem som redan ingick i milisen.
 5. Sverige uppmanar Kina att frige Gui Minhai.
 6. Och jag skrev först mitt namn under ett brev som skrivits för att frige och stoppa dödsdomen mot den iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali.
 7. Organisationen uppmanar i ett pressmeddelande etiopiska myndigheter att snarast frige Fikru Maru, om det inte går att presentera trovärdiga bevis för att han har begått ett internationellt erkänt brott.
 8. Merera Gudina är en av de totalt 528 etiopiska politiker som premiärminister Hailemariam Desalegn för två veckor sedan lovade att frige som en del i en fängelseamnesti.
 9. Rumänien skakades i februari av omfattande protester sedan den PSD–ledda regeringskoalitionen föreslagit en liknande lagändring som skulle avkriminalisera vissa korruptionsbrott och frige en del korruptionsdömda politiker.
 10. I mars tidigare i år hade han loggarna till fängelsets hanteringssystem – det var då han försökte frige sin vän.
 11. Mannen säger att filmen är en hälsning till flickornas familjer – men han riktar samtidigt kravet till Nigerias regering att den "omedelbart ska frige våra fängslade bröder".
 12. En domstol i Frankrike vägrar att frige en kvinna som benådats av president François Hollande, sedan hon tidigare dömts för mord på sin våldsamme make.
 13. Demonstranterna kräver att myndigheter i landet ska frige gripna från tidigare protester mot det regeringen har kallat en landreform.
 14. Demonstranterna kräver att myndigheter skulle frige gripna från tidigare demonstrationer om det regeringen ser som en landreform.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är frisläppa en synonym till frige. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på frige

Bild till ordet frige

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet frige.

Bild med texten frige