frihet

Frihet är synonymt med oberoende och självbestämmande och kan bland annat beskrivas som ”makt att själv bestämma över sina handlingar”. Ordet används i uttrycket ”tar sig friheten att göra något” som betyder ”gör något utan tillstånd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av frihet och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till frihet

independent, oberoende, självbestämmande, självständig, självständighet

Motsatsord till frihet

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till frihet.

Vad betyder frihet?

 1. makt att själv bestämma över sina handlingar
 2. det att inte vara fängslad och att få leva sitt liv som man vill
 3. det att vara fri och få göra som man vill /i något avseende/

Hur används frihet i uttryck?

 1. tar sig friheten att göra något = gör något utan tillstånd
 2. tar sig friheter = uppträder oförskämt

Böjningar av frihet

 1. frihet
 2. friheten
 3. frihetens
 4. friheter
 5. friheterna
 6. friheters
 7. frihets

Exempel på hur ordet frihet kan användas

 1. franska revolutionens paroll: frihet, jämlikhet, broderskap
 2. "Ge de politiska fångarna frihet!" krävde demonstranterna

Exempel på hur ordet frihet används i svenska tidningar

 1. Mest känd av de elva är Carrie Lam, som styr Hongkong och enligt Washington är den som är ”direkt ansvarig för att ha implementerat Pekings inskränkningar av frihet och demokrati”.
 2. Kan vi bli för många som vet vad frihet är?”.
 3. Bland annat anklagade han länderna för att tänka kortsiktigt kring den inre marknaden och för att ta ifrån yngre generationer friheten att drömma.
 4. Kina har infört en säkerhetslag för Hongkong som många befarar ska urholka den relativa frihet som den självstyrande regionens befolkning har åtnjutit sedan överlämnandet från Storbritannien.
 5. Republikanska guvernörer varit betydligt mindre benägna att införa andra ingrepp i friheten under pandemin, som att tvinga affärsrörelser att stänga tillfälligt.
 6. Utvecklingen har chockat tyskarna som just börjar vänja sig vid mer frihet, öppna gränser och semesterplaner efter månader av nedstängt samhällsliv – och nu befarar att allt varit förgäves.
 7. Självförverkligande i motsats till överlevnad, alltså högt välstånd och rationalitet i motsats till tradition/religion, alltså hög grad av reell frihet.
 8. Många ägnar tiden åt att räkna dagarna till frihet och drömma om att få gå ut för att äta en pizza eller röka en cigarett.
 9. Jag har också svårt att se EU som något annat än en organisation i syfte att underlätta rörlighet, men där den fjärde så kallade friheten kommer på undantag.
 10. Dror Feiler citerar filosofen Jean le Rond d’Alembert, som skrev om konstens och musikens frihet och att alla former av frihet hänger samman.
 11. Hotet mot folkens frihet kom enligt illustrationen från de reaktionära.
 12. I ”The house of marshlands” (1975) är älskarens hjärta ”en/röd frukt med många kärnor” som lovar frihet men alltid kräver en irreparabel förlust i utbyte.
 13. Att värdet inte är moraliskt utan behöver omsättas i pengar, trygghet och frihet.
 14. Vi måste fokusera på hårda resultat, på tid som spenderas på en uppgift och sätta tydliga milstolpar som åtföljs av en känsla av frihet för hur en anställd beslutar att ta sig dit.
 15. Jag har alltid tyckt att det verkar vidrigt att sitta inne, men har fått en helt ny, intim förståelse av vad det innebär när någon tar ifrån dig din frihet.
 16. Turkiet hade i fem år terrorsekten IS som granne och var väldigt nöjda med det, men någon kurdisk frihet kunde de inte tolerera.
 17. De kan mycket väl lyckas, eftersom människor som är rädda också är beredda att offra sin frihet för säkerhet.
 18. Det är ett sorgligt kvitto på den segregation och ojämlikhet vi inte har fått bukt med – och gör det smärtsamt tydligt hur viktigt det är att fortsätta arbeta för hälsa och frihet för alla, skriver hon  i ett pressmeddelande.
 19. I USA kommenterade president Trump Google/Apple–initiativet med att ”det är intressant, men många är oroade över individers frihet, men vi ska ta titta på det”.
 20. Embla söker frihet från både hyra och plats, och lever som "vanlifer".

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till frihet är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oberoende en synonym till frihet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.