ful

Ful är synonymt med grotesk och oattraktiv och kan bland annat beskrivas som ”inte vacker”. Ordet används i uttrycket ”en ful fisk” som betyder ”en osympatisk person”. Ful är motsatsen till vacker.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ful och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ful

anskrämlig, fruktansvärd, frånstötande, grotesk, grov, hemsk, makaber, oattraktiv, ofin, ohyfsad, osmakligt utseende, osnygg, rälig, stygg, vederstygglig, vidrig, äcklig

Motsatsord till ful

vacker, fin

Vad betyder ful?

 1. inte vacker
 2. inte tillåten, olämplig
 3. som har ett utseende som inte är tilltalande, särskilt om person; även om andra företeelser som inte är tilltalande
 4. om något som bryter mot regler eller normer
 5. (vard.) prefix som skämtsam motsats till fin

Hur används ful i uttryck?

 1. en ful fisk = en osympatisk person

Böjningar av ful

 1. ful
 2. fula
 3. fulare
 4. fulast
 5. fulaste
 6. fule
 7. fult

Exempel på hur ordet ful kan användas

 1. hon är egentligen rätt ful, men väldigt charmig
 2. en ful tackling
 3. fula ord som "fan" och "djävlar"

Exempel på hur ordet ful används i svenska tidningar

 1. ”Sluta blunda tjockisar! Nu sätter vi hälsan i fokus” och ”Överviktiga är fula, lata och oattraktiva” är några av de mest uppmärksammade citaten.
 2. Du fick höra att du var vulgär, okvinnlig och ful.
 3. Jag är så övergiven och ful.
 4. Det är ett fult ord som används för att förolämpa journalister, som i sin tur skyr epitetet likt digerdöden.
 5. I det gamla England kunde författare som Thackery och Dickens locka fram det vackra ur det fula – en förmåga som man förlorat eftersom ALLT blivit vackert.
 6. De beskriver hur det känns att kallas ”apa” och få en banan kastad efter sig, att inte bli kallad till intervjuer och vad som händer med ett barn som gång på gång får höra att hon är brun och ful.
 7. Om Tarja Halonen eget mottagande har hon sagt att ”Jag var ful, kommunist, lesbisk, ogift mamma, och det var bara början.
 8. Jag hoppas att du misslyckas efter dina ful uttalande.
 9. Det räcker att parera en förljugen omvärld och se klart på den existentiella, inre ensamheten – inklusive de sköra sidorna, och de skitiga, fula och fasansfulla.
 10. Här har rätten bedömt att uttrycket är subjektivt, på samma sätt som det är att säga att någon är dum eller ful, och därmed inte gör det.
 11. Men hans näsa anses väldigt ful.
 12. Hon hade den där vinnarinstinkten, men var aldrig elak mot någon, gjorde aldrig några fula omkörningar, utan var sportslighet personifierad.
 13. Varför känner hon sig så ful när hon är så fin? Varifrån kommer det bottenlösa självföraktet.
 14. Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina skyller valförlusten på att Tsai Ing–Wen spelat fult genom att blåsa upp hotet från Kina och samarbeta med västländer.
 15. Stjärnan tvingades gå av efter en ful slashing.
 16. – Det var ett väldigt fult rån.
 17. Ett riktigt fult pr–trick helt enkelt.
 18. Full gas mot klimathotet och fult hat mot Greta!.
 19. Granen som skulle förhöja julstämningen på Stortorget i Kalmar var för ful.
 20. Du avbildar en värld där människor strävar mot skönhet och perfektion, men du fångar också mycket fula sidor av den.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ful är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är grotesk en synonym till ful. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är vacker motsatsen till ful.