Synonymer till fundera

Vi känner till 15 synonymer till fundera. Ordet fundera är en synonym till grubbla och grunna och kan bland annat beskrivas som ”tänker ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fundera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till fundera

 1. begrunda
 2. betänka
 3. grubbla
 4. grunna
 5. klura
 6. kontemplera
 7. reflektera
 8. reflektion
 9. reflexion
 10. resonera
 11. ruva
 12. tänka
 13. tänka efter
 14. undra
 15. överväga

Vilka ord betyder nästan samma sak som fundera?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till fundera. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. återblick
 2. eftersinna
 3. begrundan
 4. tillbakablick
 5. spegling
 6. funderar

Vad är motsatsen till fundera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fundera.

Vad betyder fundera?

 1. tänker 
 2. tänka frågande på något

Hur böjs fundera?

 1. fundera
 2. funderade
 3. funderades
 4. funderar
 5. funderas
 6. funderat
 7. funderats

Hur kan ordet fundera användas?

Följande exempelmeningar visar hur fundera kan användas.

 1. du kan fundera på erbjudandet till i morgon

Hur används ordet fundera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet fundera används i vanlig text.

 1. Denisa Ratajova funderade kring sin framtid redan i fjol, men valde då att förlänga sitt kontrakt.
 2. Men funderar du på att binda nu kommer mötas av rejält högre ränta än för ett par månader sedan.
 3. Han funderar över konsekvenserna för hans egen kår.
 4. – Jag skulle verkligen vilja se att man redan nu, från både centralt håll och hans hemmabanor, börjar fundera på hur man bäst hyllar hans gärning inom travsporten.
 5. Jag tycker att det är ett klokt resonemang, men eftersom det är första gången det här prövas ska jag naturligtvis fundera på om det finns något jag tycker att hovrätten bör pröva.
 6. Emma Perssons rekommendation är att gå igenom sin privatekonomi nu, se över hur mycket utrymme som finns inför kommande prishöjningar och om man kanske måste prioritera hårdare i sin ekonomi och fundera över sina utgifter.
 7. – Då ska man fundera på hur man kan ta sig ifrån det området om man blir utsatt för krigets fasor, säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB.
 8. Samtidigt funderar Svenska hamnarbetarförbundet på om deras blockad, som ska börja gälla den 28 mars, ska tidigareläggas eller inte.
 9. I en Facebook–post skriver HUR att Rysslands elit funderar på ”Förgiftning, plötslig sjukdom eller någon annan ’tillfällighet’”, för att få bort Putin från makten.
 10. Man kan fundera över Katarina Kuicks intuition.
 11. Många funderar på vad som händer efter de där sju dagarna som MSB tycker att vi ska ha beredskap för.
 12. Inga statshemligheter, men man kan fundera över signalvärdet i att i en kommentar till ett tal där statsministern uppmanar svenskarna att inte sprida information om Sveriges försvar, sprida information om Sveriges försvar – och dess brister.
 13. Just nu sitter många företag, både stora och små, och funderar över hur de ska göra med sina ryska verksamheter.
 14. Båda lagen har tio matcher kvar att spela men Sörensen slår bara bort frågan om hur mycket han funderar kring det prekära läget.
 15. – Han säger att om någon funderar på att lägga sig i så kommer det att mötas med ”något som ni aldrig mött i er historia”.
 16. Alexander Ekmans föreställning till minne av Förintelsen är en rörlig sceninstallation som får besökaren att fundera över sin egen roll och makt.
 17. – Jag hade mycket tid att tänka, man funderade på om det skulle vara möjligt att man skulle kunna spela.
 18. Det är något som vi måste ta i beaktande och fundera på som en möjlighet, så som situationen ser ut i dag med minskande biologisk mångfald i stora delar av världen.
 19. – Som resenär ska man nog fundera på om det går att jobba hemifrån, eller vilka andra möjligheter det finns, och om man behöver åka får får man vara medveten om att det kan uppstå förseningar, fortsätter han.
 20. När jag satte mig och funderade på bilen efter en lång och mångsidig provkörning fick jag erkänna att bilen är fräck och rolig att köra”, skriver finska Iltalehti.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är grubbla en synonym till fundera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på fundera

Ord som slutar på fundera