fyndig

Fyndig är synonymt med rådig och spetsfundig och kan bland annat beskrivas som ”välfunnen, träffande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av fyndig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till fyndig

finurlig, innehållsrik, innovativ, påhittig, rådig, spetsfundig, underfundig, uppfinningsrik

Motsatsord till fyndig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till fyndig.

Vad betyder fyndig?

 1. välfunnen, träffande
 2. rik på fynd, innehållsrik
 3. uppfinningsrik, påhittig, finurlig

Böjningar av fyndig

 1. fyndig
 2. fyndiga
 3. fyndigare
 4. fyndigast
 5. fyndigaste
 6. fyndige
 7. fyndigt

Exempel på hur ordet fyndig kan användas

 1. ett fyndigt svar

Exempel på hur ordet fyndig används i svenska tidningar

 1. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efter hand fick stämningen att lätta.
 2. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efterhand fått stämningen att lätta.
 3. Charmen sitter snarare i hur fyndigt låtarna fogats ihop med replikerna och fått en ny undertext i denna ”tänk om”–historia.
 4. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse – skriven i exil – om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.
 5. Men några tycker att det var fyndigt.
 6. ”Den kommer ha det lite fyndiga namnet Blå bärs och vara klar till påsk”, säger Jens Orsholm och snurrar på ett provglas öl med svagt blå ton.
 7. En kort, fyndig telefonscen visar att det sedan går bra för nya proggbandet Hoola Bandoola.
 8. Jag tycker de här översättningarna som hon och Sven Bjerstedt gjort är så fyndiga med ”Honeysuckle rose” som blir ”Har ni cykellås” och så vidare, säger Ulf ”Masken” Andersson.
 9. kämpar hårt med att dölja bristen på nya och egna idéer med en dos godmodig värme och fyndig och lagom barnanpassad gruppdynamik.
 10. ”Det är lite lustigt att vi talar om globalisering i en i stort sett isolerad by”, sa den fyndige franska presidenten Emmanuel Macron i sitt tal.
 11. Efter en oväntad vändning är gentlemannen själv ”en greve som grävt sig en grop”, för att citera Calle Norléns fyndigt flödande översättning.
 12. Ett par gånger var det nära att det ofta fyndiga anfallsspelet resulterade i mål.
 13. Lek är terapi är inte bara en fyndig titel på en av hennes böcker.
 14. Ganska ofta ter sig just detta grepp aningen för fyndigt och hans poesi har tendenser av att bli för överlastad och klurig, det är som om vissa dikter liksom innehåller en rad för mycket.
 15. Det levereras även gott om träffsäkra och roliga repliker, bland annat när man driver med "inspo"–erans posörer, här fyndigt gestaltad av Josh Hutchersons Toby.
 16. – Gun–Britt Sundströms repliker är väldigt fyndiga och jag har behållit det och det passar in.
 17. Föreställningen avslutas med ett jongleringsnummer med stora, ­neongula ringar, precis lagom briljant och lekfullt fyndigt.
 18. Nolan har skapat en fyndig och spännande variant av den paranoida thrillern, den litterära och filmiska genre som är amerikansk kulturs omsmältning av Franz Kafka.
 19. Det är en fyndig formulering, och han har en poäng.
 20. Men de verkade ha så mycket roligare!Att kasta surströmming i torskarnas bilar är rätt mycket fyndigare – och begripligare – än när två anarkisttjejer tar sig upp på scenen under Skansens traditionella luciafirande med ett plakat där det står ”Gubbslem!”.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till fyndig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rådig en synonym till fyndig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.