gällande

Vi hittade 14 synonymer till gällande. Ordet gällande är en synonym till gängse och gångbar och kan beskrivas som ”(presensparticip; om lag, regelverk o.dyl.) presensparticip av gälla; som vid en aktuell (samtidig med kommunikationstillfället eller omtalad) tidpunkt är giltig (gäller)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gällande samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vilka synonymer finns till gällande?

 1. aktuell
 2. angående
 3. avseende
 4. beträffande
 5. existerande
 6. giltig
 7. gängse
 8. gångbar
 9. ifrågavarande
 10. innevarande
 11. rådande
 12. rörande
 13. vidkommande

Vad är motsatsen till gällande?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gällande.

Vad betyder gällande?

 1. (presensparticip; om lag, regelverk o.dyl.) presensparticip av gälla; som vid en aktuell (samtidig med kommunikationstillfället eller omtalad) tidpunkt är giltig (gäller)

Hur böjs ordet gällande?

 1. gällande

Hur kan ordet ordet gällande användas?

Det saknas exempel.

Hur används ordet ordet gällande i svenska tidningar?

 1. Även om Stockholm kommer att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning gällande vilka som ska få vaccinet först så tror Magnus Thyberg att det snart kommer att finnas flera grupper som vaccineras parallellt.
 2. Fiat och Chrysler har till slut fått grönt ljus från EU–håll gällande sammanslagningen med Peugeot Citroen (PSA).
 3. Under perioden december 2018 till och med november 2019 hade EBM 34 inkomna brottsmisstankar gällande marknadsmanipulation.
 4. Att det tog så lång tid för Irlands dataskyddskommission att komma fram till sitt beslut har nu lett till stora mängder kritik mot hur effektivt GDPR egentligen är gällande fall som sträcker sig över de geografiska gränserna.
 5. Det är med andra ord från den 1 januari 2021 som konsekvenserna av landets beslut att lämna EU börjar göra sig gällande på allvar.
 6. Uppgifter från flera håll gjorde dock gällande att det skulle komma ytterligare påbud, med anledning av den eskalerande smittspridningen.
 7. En förundersökning gällande vållande till kroppsskada och skadegörelse har inletts.
 8. Bland annat gällande oro för hur mycket vatten fabriken skulle använda.
 9. Och jag tror knappast att han sitter lika säkert som Jansson vill göra gällande.
 10. Uppmärksamma tittare har den senaste tiden lagt märke till att Maud Bernhagen har tagit ett beslut gällande sitt utseende.
 11. Till skillnad från många andra kommuner har Malmö satt fokus på frågan och fortsätter att utveckla kompetensen bland medarbetarna gällande bedömning och betyg.
 12. I samband med omregleringen infördes en ny lag som skulle vara mer övergripande gällande spel.
 13. Utöver åtalet gällande människohandel är 27–åringen och ytterligare elva personer åtalade för grovt narkotikabrott.
 14. Nu tvingas samarbetsorganisationen backa på grund av felaktiga beräkningar för flera länder gällande antalet tester per 100 000 invånare, skriver SVT Nyheter.
 15. En process som är mycket mer komplicerad än att ta fram en självkörande bil – även gällande frågor som står utanför själva produkten.
 16. Flera teatrar har också beslutat sig för att stänga, oavsett vilka restriktioner länsstyrelser kan komma att fatta gällande sittande publik.
 17. Saknas ett sånt skydd spelar det ingen roll om myndigheterna kommer med en allmän reseavrådan, då gäller bokningsavtalet – något Allmänna reklamationsnämnden nyligen slog fast, gällande ett ärende från i våras.
 18. Plus har kontrollerat anmälningar gällande företagen B2 Group International AB och Studentresor i Sverige AB som sålt studentkryssningar under varumärket Fun cruises.
 19. Ett företag som har sålt en paketresa som ställs in har enligt gällande regler två veckor på sig att betala tillbaka pengarna till konsumenten.
 20. Anledningen till att domen ”bara” blir ett års avstängning är att spelaren i en förundersökning gällande narkotikabrott (där matchfixningsförsöket avslöjades) mottagit allvarliga hot, samt att handläggningstiden av ärendet dragit ut på tiden.


Mer information om gällande och synonymer

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gängse en synonym till gällande. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.