gör sig till

Gör sig till kan beskrivas som ”uppför sig onaturligt (ibland för att behaga någon)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gör sig till och se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Synonymer till gör sig till

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till gör sig till.

Motsatsord till gör sig till

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gör sig till.

Vad betyder gör sig till?

 1. uppför sig onaturligt (ibland för att behaga någon)

Böjningar av gör sig till

 1. gjorde sig till
 2. gjort sig till
 3. gör dig till
 4. gör sig till
 5. göra sig till

Exempel på hur frasen gör sig till kan användas

 1. han gjorde sig till för chefen

Exempel på hur frasen gör sig till används i svenska tidningar

 1. – Det är väldigt anmärkningsvärt att man gör sig till en nyttig idiot i det här fallet och att det avslöjas att en riksdagsledamot från ett etablerat och demokratiskt parti har direkta kontakter med högerextremister.
 2. I själva verket representerar Svenska Evangeliska Alliansen en mycket smal frikyrklig fåra men gör sig till talespersoner för hela den frikyrkliga rörelsen, vilket är beklagligt.
 3. Mediekritiker som DR pratat med menade att Djursing själv gör sig till en del av berättelsen på ett sätt som äventyrar trovärdigheten.
 4. Sam­tidigt som de gör sig till kristenhetens och svenskhetens försvarare som står upp för svenska värderingar verkar många ha svårt med jämställdhet och medmänsklighet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till gör sig till är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.