gammaldags

Gammaldags är synonymt med gammalmodig och omodern och kan beskrivas som ”ålderdomlig, omodern, gammalmodig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gammaldags och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till gammaldags

antik, arkaisk, föråldrad, gammalmodig, omodern, retro, ålderdomlig

Motsatsord till gammaldags

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gammaldags.

Vad betyder gammaldags?

 1. ålderdomlig, omodern, gammalmodig

Böjningar av gammaldags

 1. gammaldags

Exempel på hur ordet gammaldags kan användas

 1. hon tycker att hennes föräldrar är gammaldags

Exempel på hur ordet gammaldags används i svenska tidningar

 1. Att avrättningarna var extremt mycket snabbare än en hängning eller gammaldags halshuggning blev nu en del av deras lockelse.
 2. När vi inte hade mer tid för att ställa frågor, skrev jag ett gammaldags brev till Attenborough, utan att förvänta mig att han skulle få tid att svara.
 3. Poolerna vid Agaete är tre till antalet, alla sammanbundna av vulkaniska tunnlar, lite som ett gammaldags fort.
 4. Enligt våra beräkningar kan nya Mac Pro maxas ut med 16 terabyte gammaldags hårddisk och upp till 48 terabyte nvme–ssd via expansionskort med fyra m.
 5. På långa och bitvis stökiga gatan Concordia i centrala Havanna hittar vi ett litet kafé med hög personlig känsla och gammaldags mormorsinredning.
 6. År 1968 kostade 1 liter mjölk ca 1 kr och nu kostar 1 liter gammaldags ekomjölk ca 15 kr.
 7. Och det är gammaldags att tänka att stora klyftor skulle vara bättre för näringslivet.
 8. Från en liten gammaldags gård med hästdragen plogning till en modern anläggning helt byggd på permakulturodling.
 9. Ett riskerar att isoleras i en gammaldags V–fälla som gjorde partiet meningslöst i riksdagen annat än som stödparti till S.
 10. Till en kör av klädsamma protester från statsministern och andra ledande politiker följer LSS–utredningen regeringens direktiv och levererar förslag efter förslag som bygger på gammaldags sorterande och bedömningar av människor.
 11. Varför skulle det som är gammaldags vara bättre än det som är nytt och framforskat? Oavsett om det gäller mat, vacciner eller preventivmetoder var det mesta faktiskt sämre förr.
 12. Han verkar vara en väldigt trevlig, reko och sympatisk snubbe, med en trevlig, reko och gammaldags ballad – han är helt enkelt ganska ospännande.
 13. Redan som nybliven tonåring var han med i lokaltidningen för att visa hur han gjorde eld på gammaldags sätt och byggde vindskydd.
 14. – Fastighetsregistreringen är väldigt gammaldags, lagmässigt.
 15. Anton Tinnerholm fick en roll som innebar att han i praktiken var högerytter och Rakip blev närmast en gammaldags högerinner.
 16. Moderaterna motarbetar alltså Göteborgs fortsatta utveckling som framgångsrik industristad med sin gammaldags politik som endast gynnar en inflytelserik väljargrupp i city.
 17. – Då kom de springandes med en gammaldags glasburk, även om den nog var i nygjord tappning.
 18. Rolf Lassgård gör en stor rolltolkning – men dialogen känns väl gammaldags.
 19. Man behöver inte se någon djupare mening i dem, skriver hon, de innebär en ”njutning” även om de är ”gammaldags och bakåtsträvande”.
 20. Man kan absolut se Iron Maiden som en gammaldags rockkoloss, men i sitt konsekventa koncepttänk tror jag att de fångar något samtida.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till gammaldags är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gammalmodig en synonym till gammaldags. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.