Synonymer till ge

Vi känner till 23 synonymer till ge. Ordet ge är en synonym till giva och langa och kan bland annat beskrivas som ”göra så att någon annan person (eller något annat föremål) får något (nytt, ofta ett föremål), ofta något man själv tidigare ägde och ofta genom att fysiskt överlämna det”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ge samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ge

 1. avkasta
 2. bidra
 3. bidraga
 4. donera
 5. erbjuda
 6. framföra
 7. förmedla
 8. förse
 9. förära
 10. giva
 11. hjälpa
 12. langa
 13. lämna
 14. passa
 15. räcka
 16. saluföra
 17. skänka
 18. sprida
 19. tillföra
 20. tillhandahålla
 21. tillverka
 22. överlämna
 23. överräcka

Vilka ord betyder nästan samma sak som ge?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till ge. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. tillgodose
 2. utrusta
 3. assist
 4. assistera
 5. matcha
 6. överlåta
 7. leverera
 8. skicka

Vad är motsatsen till ge?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ge.

Vad betyder ge?

 1. göra så att någon annan person (eller något annat föremål) får något (nytt, ofta ett föremål), ofta något man själv tidigare ägde och ofta genom att fysiskt överlämna det
 2. (kortspel) dela ut kort till spelarna, vanligen vid spelets början
 3. (reflexivt: ge sig) sluta upp med något, ge upp en tanke eller ett beteende
 4. avkasta

Hur kan ordet ge användas?

Det saknas exempel på hur ge kan användas.

Hur används ordet ge i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ge används i vanlig text.

 1. Även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är kritisk mot Magdalena Anderssons uttalande som hon menar ger en felaktig bild.
 2. Att bryta mot lagen kan ge en upp till ett år i fängelse, bekräftar tjänstemän till nyhetsbyrån.
 3. Prosser säger att den prototyp han sett ger stöd åt de uppgifterna.
 4. För företagen vågar regeringen inte ge någon tidpunkt.
 5. Enligt GDPR är barn under 13 år inte förmögna att samtycka till att deras data samlas in, medan samtycke kan ges av personer med föräldraansvar för personer under 16 år men inte yngre än 13 år, skriver The Register.
 6. Men i stället för att ta itu med det jätteprojektet beslutade sig Ingo Paas för att digitalisera bolaget genom en helt ny plattformsstrategi i molnet som snabbt gav resultat.
 7. Men ni gav experterna lite svar på tal?.
 8. Det som transporteras på båt ger inte så stort klimatavtryck, men det som går på flyg kommer vi nog se mindre av framöver.
 9. Situationen blir svår när Trump försöker pressa ­Zelenskyj att ge den amerikanske presidenten hjälp med att avslöja Joe Bidens son och hans affärer i Ukrainas gasbransch.
 10. Full pott mot Australien och Danmark och en plats i åttondelsfinalen bokad gav franske förbundskaptenen Didier Deschamps tillfälle att matcha den franska truppen.
 11. Mannen är född i Stockholm och har både svenskt och turkiskt medborgarskap, vilket ger honom skydd mot att bli utlämnad eftersom Turkiet och Sverige inte lämnar ut sina medborgare till varandra.
 12. Taxichaufför Mychailo hämtade och lämnade han ryska ockupanter på olika platser i Cherson, och hade därmed tillgång till information som han gav vidare till den ukrainska armén.
 13. Innan valet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett högkostnadsskydd för hushåll och företag som skulle ge ett tillfälligt stöd mot de skyhöga elpriserna.
 14. Energimarknadsinspektionen gav på torsdagen grönt ljus för elstödsförslaget som Svenska kraftnät och regeringen har lagt fram.
 15. I somras hölls en folkomröstning om grundlagen, där det gavs grönt ljus för en rad reformer av landets maktförhållanden.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är giva en synonym till ge. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet ge

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ge.

Bild med texten ge