Synonymer till gedigen

Vi känner till 11 synonymer till gedigen. Ordet gedigen är en synonym till massiv och rejäl och kan bland annat beskrivas som ”ren, äkta”. Ordet är motsatsen till ostadig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gedigen samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till gedigen

 1. allomfattande
 2. fullödig
 3. massiv
 4. rejäl
 5. ren
 6. robust
 7. solid
 8. stabil
 9. stadig
 10. tät
 11. äkta

Vilka ord betyder nästan samma sak som gedigen?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till gedigen. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. stor
 2. stark

Vad är motsatsen till gedigen?

 1. ostadig
 2. ostabil

Vad betyder gedigen?

 1. ren, äkta
 2. stabil
 3. rejäl och för avseendet tilltalande; ren, äkta

Hur böjs gedigen?

 1. gedigen
 2. gediget
 3. gedigna
 4. gedignare
 5. gedignast
 6. gedignaste
 7. gedigne

Hur kan ordet gedigen användas?

Följande exempelmeningar visar hur gedigen kan användas.

 1. gediget guld
 2. en gedigen konstruktion

Hur används ordet gedigen i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet gedigen används i vanlig text.

 1. Det är gediget, stramt och funktionellt men, vill jag påstå, lite anonymt.
 2. Med sitt detaljfokus och gedigna forskningsarbete har BAE Systems Hägglunds sedan 90–talet levererat högkvalitativa fordon för försvar– och räddningstjänster – och deras kundbas förväntar sig inget annat.
 3. Snap är i huvudsak en förenklad version av Fancy Zones–appen från Microsofts Power Tools, men det är fortfarande ett gediget, användbart tillägg till Windows 11.
 4. Det halvt hypnotiska inflytande Jan Myrdal haft på yttervänstern ingår i en gedigen tradition.
 5. Inget fel på det, med tanke på hur gediget hantverket är.
 6. Man har gjort en gedigen stabilitetsberäkning för att lyftet ska gå bra, säger Peo Halvarsson, produktionschef på Skanska.
 7. Marcus Matteby är CDO/CIO på Sundsvalls kommun och ser nomineringen som en belöning på ett gediget digitaliseringsarbete.
 8. Det krävs gedigen forskning för att ta reda på hur varje material uppträder vid additiv tillverkning och hur tillverkningsprocessen, kontrollsystem med mera ska designas.
 9. Efter måndagens stora tillslag med hundratals gripanden i Sverige väntar nu ett forsatt gediget arbete för polisen.
 10. – Vi har hårda krav i Sverige, med all rätt, men jag tycker att genomgången som Google har gjort är väldigt gedigen.
 11. Längst blir jag kvar vid ett bord fyllt med olika typer av 3D–printade plastmuggar, glasprototyper och allsköns osorterade former – spillet efter en gedigen research och mycken möda.
 12. I texten står det att colombianska myndigheter har gjort ”ett mycket gediget arbete för att förbättra och förfina den lagstiftning och de riktlinjer som styr och reglerar adoptionsverksamheten”.
 13. Sveriges bäste målvakt genom tiderna har en lång och gedigen meritlista, men en sak saknas.
 14. Nyhetsarbetet är gediget, och det är spännande att se hur man anordnar en onlinekonferens inför stadsmässan H22 City Expo som sker sommaren 2022.
 15. Jens Mattsson har gedigen erfarenhet av barnlitteratur i egenskap av barnbibliotekarie och tidigare barnboksredaktör, men "Vi är lajon!" är hans författardebut, och när han fick veta att han vunnit kategorin blev han förstummad.
 16. Agneta Hoflin är affärscoach på Unionen Egenföretagare och har en gedigen erfarenhet både av att driva eget och att coacha andra egenföretagare att vässa sig själva och sin affär.
 17. Det märks att det är ett gediget hantverk både på in– och utsidan, säger Björn Fura.
 18. Jag konstaterade att de som spelade på mittfältet i går gjorde en gedigen insats.
 19. Jag konstaterade att de som spelade på mittfältet igår gjorde en gedigen insats.
 20. Detta fokus på enskilda fall och uthängningar av kända namn var inte till nytta för metoo–rörelsen, givetvis undantaget några högprofilerade publiceringar som Harvey Weinstein och Kulturprofilen, som alla föregåtts av gediget journalistiskt arbete.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är massiv en synonym till gedigen. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ostadig motsatsen till gedigen.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?