gemenskap

Gemenskap är synonymt med samhörighet och förbindelse och kan bland annat beskrivas som ”samhörighet, förbindelse”. Ordet är motsatsen till ensamhet.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gemenskap och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till gemenskap

brödraskap, frändskap, förbindelse, samhörighet, vänskap

Motsatsord till gemenskap

ensamhet

Vad betyder gemenskap?

 1. samhörighet, förbindelse
 2. en grupp (människor) som tillsammans delar någon sorts samhörighet

Böjningar av gemenskap

 1. gemenskap
 2. gemenskapen
 3. gemenskapens
 4. gemenskaper
 5. gemenskaperna
 6. gemenskapernas
 7. gemenskapers
 8. gemenskaps

Exempel på hur ordet gemenskap kan användas

 1. läraren försökte stärka gemenskapen i klassen

Exempel på hur ordet gemenskap används i svenska tidningar

 1. Den bekräftande dialogen i gymmet, ”Precis!” eller ”Sån är jag också!” är exempel på hur språket kan bidra till att bygga gemenskap, menar Merve Emre.
 2. I rollen som ambassadör för ATG Drömfond besöker han fyra olika föreningar, som fått varsin check på 50 000 kr för deras bidrag till gemenskap och inkludering i samhället.
 3. – En positiv effekt av att spelarna kommer att leva i den här bubblan är att det kommer att skapas en enorm gemenskap.
 4. We in Sweden heter programmet som ska undersöka den svenska gemenskapen – och polariseringen.
 5. De har ingenting mot vår gemenskap.
 6. Det nästan mest skräckinjagande i ”Goda grannar” är paret som har bott i villaområdet sen det byggdes och har massor av härliga traditioner som befrämjar gemenskapen mellan alla i området.
 7. Här delar föreningen Ny gemenskap ut mackor vid Söderhöjdskyrkan.
 8. Charles Bell såg potentialen direkt och förklarar att gemenskapen är stark.
 9. Det finns en slarvig bild av att alla raggare är ”drägg”, för mig var det en gemenskap med hårt arbetande människor som höll sina bilar i minutiöst skick.
 10. Tillgång till naturen har också visat sig viktig under den pågående pandemin för att upprätthålla mental och fysisk hälsa, sociala relationer och gemenskap i och med naturen.
 11. Det uttrycks också en saknad efter de fysiska samlingsplatserna och gemenskapen i filmen – allt det där som internet och dejtingappar inte riktigt kan ersätta.
 12. Däremot menar hon att alla gemenskaper, religiösa såväl som politiska, måste fundera på om man odlar demokrati eller sekt.
 13. En vacker idé om en gemenskap, gemensamma värderingar och en tro på framtiden, tillsammans.
 14. – Musik är så mycket gemenskap, så mycket glädje.
 15. Men det finns möjligheter till kollektiv gemenskap även i en stad.
 16. Det är en gemenskap, de snackar på Instagram, delar Moseyläckor och Moseybilder, säger Josh Marshall till tidningen.
 17. En stilettklack rakt in i den ömma samtidsdebatt om identitet och gemenskap som Sverige vinglar fram i med skoskav på ojämnt underlag.
 18. För Björn var det utöver tanken om gemenskap praktiskt att flytta till Regnbågen.
 19. – Man vinner gemenskapen, känslan att vara en del av en rörelse och att göra någonting, säger Amanda Martling.
 20. Men jag tror att en delförklaring var systrarna och deras kreativa gemenskap.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till gemenskap är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är samhörighet en synonym till gemenskap. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ensamhet motsatsen till gemenskap.