Synonymer till genomgripande

Vi känner till 6 synonymer till genomgripande. Ordet genomgripande är en synonym till ingående och radikal och kan beskrivas som ”grundlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av genomgripande samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till genomgripande

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet genomgripande och kan ofta användas istället.

 1. djupgående
 2. fullständig
 3. grundlig
 4. ingående
 5. radikal
 6. uttömmande

Vad är motsatsen till genomgripande?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till genomgripande.

Vad betyder genomgripande?

 1. grundlig

Hur kan ordet genomgripande användas?

Följande exempelmeningar visar hur genomgripande kan användas.

 1. en genomgripande revision av lagen

Hur används ordet genomgripande i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet genomgripande används i vanlig text.

 1. Mexikos senat har röstat igenom en genomgripande gruvreform som påverkar den omfattande gruvbrytningen i landet.
 2. ‒ Statlig media har inte lyckats hitta en sammanhängande berättelse för att helt legitimera denna plötsliga och genomgripande förändring, säger han till nyhetsbyrån AFP.
 3. Vad gäller amningen sker en mer genomgripande förändring.
 4. Hans militära råd illustrerar både vinsterna med medlemskapet och hur genomgripande förändringar som krävs i Försvarsmakten för att växa in i en – trots år av nära samarbete – ny situation.
 5. Liksom i andra delar av samhället sker just nu en genomgripande digitalisering av forskningen.
 6. Det kommer i så fall att påverka människors vardag på ett genomgripande sätt.
 7. Följderna av att växa upp utan en levande mamma som kunde reagera på dem var genomgripande och de små aporna tog obotlig psykologisk skada.
 8. Men rådgivaren Stefan Stern ser en genomgripande förändring.
 9. Ordet måste backas upp av genomgripande förändringar av organisationen så att arbetet som uträttas stämmer överens med de nya benämningarna.
 10. Kommissionen bedömer att det kommer kräva ”genomgripande förändringar i styrningen av äldreomsorgen inklusive den medicinska vården”.
 11. Men den politiska eliten, som kopplas ihop med den ekonomiska eliten, sitter kvar och de återkommande demonstrationerna har övergått till krav på mer genomgripande reformer.
 12. En genomgripande förändring byggd på digitalisering och AI kan i framtiden innebära bättre vård, bättre hälsa i befolkningen och en mindre pressad personal.
 13. Vägen dit har handlat om allt från ”små” saker, som att se till att duvorna inte kan slå sig ner och bajsa överallt, till mer genomgripande förändringar som att ta tillbaka fritidsgården, som tidigare drevs på entreprenad, i kommunal regi.
 14. Förändringen av postväsendet har varit lika genomgripande som långdragen.
 15. – Det finns naturligtvis ett stort behov av en genomgripande nationell utredning, säger Morrison, som inte vill gå med på att regeringen inte gjort tillräckligt inför brandsäsongen.
 16. Men det som staden nu genomgår är mer genomgripande än tidigare flyttar.
 17. "Presidenten och statsministern var överens om att Ukraina och Sverige skulle fortsätta samarbetet på olika nivåer under utredningens gång för att bidra till en genomgripande och transparent utredning", skriver Zelenskyjs kansli.
 18. – Då blir det ännu viktigare att haveriutredningen är transparent, genomgripande och oberoende, säger hon.
 19. När vi nu lämnar 2010–talet har det politiska landskapet förändrats på ett genomgripande sätt jämfört med hur det var i decenniets begynnelse.
 20. Roger Cederberg är nöjd med att kommunen slopar de dubbla avgifterna, men efterlyser mer genomgripande åtgärder för att underlätta för fossilfria fordon i Göteborg.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ingående en synonym till genomgripande. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet genomgripande

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet genomgripande.

Bild med texten genomgripande