Synonymer till genomsnittlig

Vi känner till 6 synonymer till genomsnittlig. Ordet genomsnittlig är en synonym till medel och medeltal och kan bland annat beskrivas som ”vars värde utgör genomsnittet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av genomsnittlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till genomsnittlig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet genomsnittlig och kan ofta användas istället.

 1. genomsnitt
 2. medel
 3. medeltal
 4. medelvärde
 5. medium
 6. normal

Vilka ord betyder nästan samma sak som genomsnittlig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till genomsnittlig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. snitt

Vad är motsatsen till genomsnittlig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till genomsnittlig.

Vad betyder genomsnittlig?

 1. vars värde utgör genomsnittet
 2. (om egenskap med ett numeriskt värde) som har ett värde som ligger nära medel-, median-, eller typvärdet i en (underförstådd) klass av objekt med denna egenskap
 3. som är ett typiskt exemplar i sin klass av objekt, och som inte utmärker sig på något nämnvärt sätt (som är relevant i sammanhanget)

Hur kan ordet genomsnittlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur genomsnittlig kan användas.

 1. de anställda har i år fått en genomsnittlig höjning på 842 kronor per månad före skatt

Hur används ordet genomsnittlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet genomsnittlig används i vanlig text.

 1. KPI, eller kosumentprisindex, baseras på den så kallade KPI–korgen, som består av ett antal varor och tjänster som ett genomsnittligt svenskt hushåll konsumerar under en månad.

  www.svt.se | 13 okt. 2023

 2. Endast 15 av 383 barn födda efter genomsnittligt 23,5 veckor och med en födelsevikt à 565 gram var utan diagnos och kunde betraktas som normal­utvecklade.

  www.svd.se | 7 okt. 2023

 3. Wellington sägs vara den blåsigaste staden i världen, räknat på genomsnittlig vindstyrka – 7,5 sekundmeter.

  www.dn.se | 12 sep. 2023

 4. Det krävs knappt ett genomsnittligt gymnasieintellekt för att inse att det rimligen kan förhålla sig på båda sätten beroende på hur vården fungerar.

  www.dn.se | 12 sep. 2023

 5. Samtidigt har den genomsnittliga besökstiden minskat från 8,7 till 7 minuter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

  computersweden.idg.se | 12 sep. 2023

 6. Det är svårare här än på en genomsnittlig skola, bland annat eftersom man ofta måste använda tolk, menar Per–Anders Wikingsson.

  www.dn.se | 9 sep. 2023

 7. I Norrköping har vi en konsert– och kongresshall som har en genomsnittlig beläggning på långt under 50 procent.

  www.dn.se | 6 sep. 2023

 8. – I dag ligger Sverige på en betydligt mer genomsnittlig och stabil nivå när det gäller sjukfrånvaro än tidigare, säger Jon Dutrieux, områdeschef vid Försäkringskassan.

  www.dn.se | 30 aug. 2023

 9. Förra året blev 79 000 hushåll återbetalningsskyldiga med en genomsnittlig skuld på nästan 8 000 kronor.

  www.dn.se | 21 aug. 2023

 10. Det är en delförklaring till att den genomsnittliga kyrkoavgiften, eller kyrkoskatten som den ibland kallas, inte höjdes i fjol, vilket var första gången sedan skilsmässan.

  www.gp.se | 21 aug. 2023

 11. En genomsnittlig pensionär 2022 lyssnade på inspelade ljud i en halvtimme, jämfört med två och en halv timme för en ungdom.

  www.svd.se | 6 aug. 2023

 12. När det gäller trafiknivån, där faktorer som genomsnittlig pendlingstid och trafikstörningar mäts, får Sverige också sämst betyg av länderna i Norden och Baltikum.

  www.gp.se | 2 aug. 2023

 13. Resultatet av vår modell visade att en förkortning av den genomsnittliga arbetsveckan minskade arbetslösheten, ökade ekonomisk tillväxt och lämnade ojämlikheten oförändrad.

  www.svd.se | 1 aug. 2023

 14. Arbetsgivaren ska anmäla till Strålsäkerhetsmyndigheten om den årliga genomsnittliga radonhalten, trots åtgärder, överskrider referensnivån på 200 becquerel per kubikmeter luft.

  www.svd.se | 30 juli 2023

 15. I början av juli sattes nya toppnoteringar för de varmaste dagarna som uppmätts globalt, med en genomsnittlig temperatur som för första gången var över 17 grader.

  www.svt.se | 30 juli 2023

 16. Den ideella organisationen 4 Day Week Global finner att företagens genomsnittliga arbetstid fortsatte att minska efter att det sex månader långa pilotprogrammet avslutades i februari.

  computersweden.idg.se | 29 juli 2023

 17. Utredningen visade att den genomsnittliga väntetiden i polisregion Stockholm uppgick till över 100 minuter under den andra halvan av 2022 och inledningen av 2023.

  www.gp.se | 25 juni 2023

 18. Den typen av beräkningar kräver stora mängder energi och enligt Ecodatacenter släpper ett genomsnittligt datacenter i Storbritannien ut ungefär 50 gånger mer koldioxid än deras egen anläggning i Falun.

  computersweden.idg.se | 8 juni 2023

 19. Klimatbulletinen visar att både havsytans temperatur och den genomsnittliga marina lufttemperaturen över världens isfria hav låg över 19 grader, vilket är de högsta som registrerats för månaden sedan mätningarna började 1979.

  www.gp.se | 8 juni 2023

 20. År 2014 införde Nepals regering ett initiativ som gick ut på att att man skulle betala 4 000 dollar som man fick tillbaka om man återvände med en genomsnittlig mängd skräp, enligt National Geographic.

  www.gp.se | 8 juni 2023

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "arkli" ett svar på korsordsfrågan "vapenförråd"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är medel en synonym till genomsnittlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på genomsnittlig

Hjälp med korsordsfrågan genomsnittlig?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "genomsnittlig" på sidan korsordshjälp för genomsnittlig.

Bild till ordet genomsnittlig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet genomsnittlig.

Bild med texten genomsnittlig