Synonymer till genomsnittlig

Vi känner till 6 synonymer till genomsnittlig. Ordet genomsnittlig är en synonym till medel och medeltal och kan bland annat beskrivas som ”vars värde utgör genomsnittet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av genomsnittlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till genomsnittlig

 1. genomsnitt
 2. medel
 3. medeltal
 4. medelvärde
 5. medium
 6. normal

Vilka ord betyder nästan samma sak som genomsnittlig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till genomsnittlig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. snitt

Vad är motsatsen till genomsnittlig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till genomsnittlig.

Vad betyder genomsnittlig?

 1. vars värde utgör genomsnittet
 2. (om egenskap med ett numeriskt värde) som har ett värde som ligger nära medel-, median-, eller typvärdet i en (underförstådd) klass av objekt med denna egenskap
 3. som är ett typiskt exemplar i sin klass av objekt, och som inte utmärker sig på något nämnvärt sätt (som är relevant i sammanhanget)

Hur böjs genomsnittlig?

 1. genomsnittlig
 2. genomsnittliga
 3. genomsnittlige
 4. genomsnittligt

Hur kan ordet genomsnittlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur genomsnittlig kan användas.

 1. de anställda har i år fått en genomsnittlig höjning på 842 kronor per månad före skatt

Hur används ordet genomsnittlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet genomsnittlig används i vanlig text.

 1. Priset på en genomsnittlig bostadsrätt i landet steg med en procent i oktober och lika mycket steg det i centrala Stockholm.
 2. Arean mäts från ytterväggars utsida, och hushöjd från genomsnittlig marknivå till taknock.
 3. – Utsläppet av kväve från en hektar förlorad ålgräs är i samma storleksordning som det genomsnittliga årliga utsläppet från en fiskodling i Sverige.
 4. Enligt en mätning som SKK genomfört stiger temperaturen inne i en bil snabbt till över 50 grader under en genomsnittligt varm sommardag.
 5. I Stockholm håller lägenheterna med höga hyror i förhållandevis nybyggda eller nyrenoverade hus nere den genomsnittliga kötiden.
 6. – Det genomsnittliga kapitalunderlaget är 359 913,7 kronor.
 7. En genomsnittlig Londonbo som bor hos privat hyresvärd måste lägga mer än hälften av sin inkomst, 57 procent, på hyra.
 8. Det är över 7 000 kronor mer i månaden än den genomsnittliga totala pensionen (Pensionsmyndigheten, siffror från 2019).
 9. Den schweiziska ekonomin, en av världen mest välmående, har i vanliga fall en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 1,7 procent.
 10. Och för den som lider är det en klen tröst att lidandet på genomsnittlig befolkningsnivå inte har tilltagit.
 11. Den genomsnittliga ökningen de senaste sju dagarna har legat på 10,6 procent.
 12. Det svensk–brittiska vaccinet har en genomsnittlig effektivitet på 70 procent, visar en storskalig studie som omfattar 20.
 13. Den genomsnittliga halten per månad var på stationen på Manua Loa, Hawaii, 411,29 ppm i september 2020, en ökning från 408,54 i september året innan.
 14. Kombinerat har läkemedlet därmed en genomsnittlig effekt på 70 procent i studien.
 15. Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten berättar för SVT Sport att ärendet var svårare än nämndens genomsnittliga ärenden.
 16. Kartläggningen visar att den totala summan motsvarar en genomsnittlig årslön för 2 600 undersköterskor.
 17. Även den genomsnittliga skulden hos gäldenärerna har ökat – med 37 procent under samma tidsperiod.
 18. Karensavdraget motsvarar i stället alltid 20 procent av den sjuklön du skulle få under en genomsnittlig arbetsvecka om du är sjuk.
 19. Det är i storleksordningen åtta gånger den sträcka en genomsnittlig personbil rullar i Sverige innan det är dags för skroten.
 20. I genomsnitt till nuvarande priser skulle det ta 150 år (eller fyra till fem generationer) för barn som föddes till föräldrar i de nedre inkomstskikten att nå upp till de genomsnittliga inkomsterna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är medel en synonym till genomsnittlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på genomsnittlig