Synonymer till genus

Vi känner till en synonym till genus. Ordet genus är synonymt med kön och kan bland annat beskrivas som ”en språklig kategori som bygger på böjning (bok -en, bord -et) eller innehåll (manligt eller kvinnligt kön)”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av genus samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till genus

 1. kön

Vad är motsatsen till genus?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till genus.

Vad betyder genus?

 1. en språklig kategori som bygger på böjning (bok -en, bord -et) eller innehåll (manligt eller kvinnligt kön)
 2. släkte inom biologin
 3. kön (med tonvikt på sociala faktorer)
 4. (lingvistik) indelning av ett språks substantiv och pronomen i olika klasser på basis av deras benägenhet att dela ut kongruens till sina dependenter
 5. (biologi) synonym för släkte
 6. könsroll; kön, socialt kön (översättning av engelska gender)
 7. (matematik) en topologisk invariant som anger hur många "hål" en sluten tvådimensionell yta har

Hur kan ordet genus användas?

Det saknas exempel på hur genus kan användas.

Hur används ordet genus i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet genus används i vanlig text.

 1. Din avhandling ”I en klass för sig” ifrågasätter medelklassen som norm och vill synliggöra hur genus måste förstås i relation till andra kategoriseringar och makthierarkier.
 2. Göran Morén menar att grundläggande teorier om relationer och genus redan finns på plats inom lärarutbildningen.
 3. Det är upp till varje individ att välja sitt genus.
 4. Vanliga förklaringsmodeller gällande ojämlikheter i vården rör sig kring frågor om genus och maskulinitet, säger Tina Andersson – hur den "traditionella mansrollen" går ihop med att exempelvis be om hjälp och visa sig svag och sårbar.
 5. Alla de här länderna tar väldigt tydlig ställning i frågor om genus och sexualitet, säger Mia Liinason.
 6. Varför kan inte jag vara i det kvinnliga genuset – som en kroppslig fysisk man? Detta är en fråga jag saknar i debatten.
 7. Har i föreläst och utbildat om rasism och antirasism, genus och maskulinitet, jämlikhet och mångfald.
 8. Ända sedan starten har Googles populära översättningsverktyg haft problem med att tolka grammatiska genus korrekt, något som bland annat har lett till att läkare alltid tolkas som en man och att sjuksköterska alltid tolkas som en kvinna.
 9. Nu tar Lindroth tankarna om ensamhet, genus och åldrande vidare, men flyttar över till männens planhalva och romanformatet.
 10. När Kenny föddes i London, Storbritannien, såg hans föräldrar honom som en flicka och  Kenny menar att han inte förstod vad genus.
 11. Klass, mångfald, genus – det har varit en skola som inte passat alla och där många människor har farit illa genom åren.
 12. Mångfald, genus, och alla områden som handlar om etnicitet tycker jag är superviktigt att lyfta.
 13. Mer kunskap om transidentitet och genus är ett steg på vägen dit.
 14. – Den person som av omvärlden ses och behandlas som en kvinna kommer att göra vissa erfarenheter kopplade till ett kvinnligt genus, socialiseras till kvinna.
 15. När jag hör detta brister jag ut i svordomar med innebörden att ett vänsterparti ska ägna sig åt klass och genus och inte åt människors ursprung.
 16. Vi ska prata om allt från experiment under Andra världskriget, då Hitler sägs ha kapat en soldat som blev levande/död, till zombiens genus.
 17. Nazizombier, pandemier och zombiens genus är några av deras expertämnen.
 18. Du är vice rektor och professor i genus, organisation och ledning på KTH – vilka kunskaper tar du med dig från detta arbete?.
 19. – Precis som man tittar på genus och integration tycker jag att man ska titta på generationer.
 20. Men sedan när jag började plugga på högskolan blev jag mycket mer intresserad av feminism, jag gick en media– och kommunikationsutbildning och använde min fritermin till att plugga genus, makt och visuella medier.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kön en synonym till genus. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet genus

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet genus.

Bild med texten genus