Synonymer till ger

Vi känner till en synonym till ger. Ordet ger är synonymt med skänker och kan beskrivas som ”överlämnar (som gåva eller betalning)”. Ordet används i uttrycket ”ger akt på något” som betyder ”iakttar något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ger samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ger

 1. skänker

Vad är motsatsen till ger?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ger.

Vad betyder ger?

 1. överlämnar (som gåva eller betalning)

Hur används ordet ger i uttryck?

 1. ger akt på något = iakttar något
 2. ger järnet = satsar för fullt
 3. ger katten i något = låter bli något
 4. ger tappt = ger upp
 5. ger tusan i något = struntar i något
 6. ger upphov till något = förorsakar något
 7. ger vika = ger med sig, ger efter
 8. tar något för givet = anser något som självklart

Hur kan ordet ger användas?

Följande exempelmeningar visar hur ger kan användas.

 1. han gav pojken en present
 2. hon fick ge 50 kronor för boken

Hur används ordet ger i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ger används i vanlig text.

 1. Även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är kritisk mot Magdalena Anderssons uttalande som hon menar ger en felaktig bild.
 2. Att bryta mot lagen kan ge en upp till ett år i fängelse, bekräftar tjänstemän till nyhetsbyrån.
 3. Prosser säger att den prototyp han sett ger stöd åt de uppgifterna.
 4. För företagen vågar regeringen inte ge någon tidpunkt.
 5. Enligt GDPR är barn under 13 år inte förmögna att samtycka till att deras data samlas in, medan samtycke kan ges av personer med föräldraansvar för personer under 16 år men inte yngre än 13 år, skriver The Register.
 6. Men i stället för att ta itu med det jätteprojektet beslutade sig Ingo Paas för att digitalisera bolaget genom en helt ny plattformsstrategi i molnet som snabbt gav resultat.
 7. Men ni gav experterna lite svar på tal?.
 8. Det som transporteras på båt ger inte så stort klimatavtryck, men det som går på flyg kommer vi nog se mindre av framöver.
 9. Situationen blir svår när Trump försöker pressa ­Zelenskyj att ge den amerikanske presidenten hjälp med att avslöja Joe Bidens son och hans affärer i Ukrainas gasbransch.
 10. Full pott mot Australien och Danmark och en plats i åttondelsfinalen bokad gav franske förbundskaptenen Didier Deschamps tillfälle att matcha den franska truppen.
 11. Mannen är född i Stockholm och har både svenskt och turkiskt medborgarskap, vilket ger honom skydd mot att bli utlämnad eftersom Turkiet och Sverige inte lämnar ut sina medborgare till varandra.
 12. Taxichaufför Mychailo hämtade och lämnade han ryska ockupanter på olika platser i Cherson, och hade därmed tillgång till information som han gav vidare till den ukrainska armén.
 13. Innan valet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett högkostnadsskydd för hushåll och företag som skulle ge ett tillfälligt stöd mot de skyhöga elpriserna.
 14. Energimarknadsinspektionen gav på torsdagen grönt ljus för elstödsförslaget som Svenska kraftnät och regeringen har lagt fram.
 15. I somras hölls en folkomröstning om grundlagen, där det gavs grönt ljus för en rad reformer av landets maktförhållanden.
 16. Med bara några dagar kvar till mästerskapet har elkedjan beslutat att ge bort sin reklamplats till Amnesty.
 17. – Inflationen påverkar de flesta skattebetalare eftersom prisbasbeloppet går upp, det höjer grundavdraget och ger även ett större jobbskatteavdrag vilket minskar den slutliga skatten på lönen, säger Damián Migueles, analytiker på Skatteverket.
 18. Kronologin i hans historia är lite oklar, men han säger att han gav sig ut första gången på en pärlbåt när han var 13 år, för att assistera dykarna.
 19. Många av de hundratals kandidater som Trump gav sin välsignelse vann, vilket han själv gärna påtalar, men i de allra flesta fall var det på förhand tydligt vilket parti som skulle vinna i respektive valkrets.
 20. – Det hemstickade plagget ger konsumenterna chansen att ge bort en unik, hemmagjord julklapp.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skänker en synonym till ger. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet ger

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ger.

Bild med texten ger