gjuta

Gjuta är synonymt med stöpa och kan bland annat beskrivas som ”hälla”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gjuta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till gjuta

stöpa

Motsatsord till gjuta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gjuta.

Vad betyder gjuta?

 1. hälla
 2. (bildligt) inge, ingjuta, skänka
 3. framställa föremål genom att hälla flytande metall i en form, där den stelnar

Exempel på hur ordet gjuta kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet gjuta används i svenska tidningar

 1. Nu försöker hon gjuta olja på vågorna, och visa en enig fasad utåt, säger Karin Lennmor.
 2. Numera, förklarar han, gjuter man nästan aldrig så trögflytande och svårarbetad betong som den som mannen på bilden kämpar med.
 3. Strax före invigningen försökte någon frakta bort den ett ton tunga pjäsen, gjuten i remaljerad aluminium, med traktor.
 4. Trumpkampanjen hoppas att riksrättsprocessen ska gjuta energi i vita väljare på landsbygden i de staterna, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, på telefon till TT.
 5. Skulpturen är totalt cirka 3,5 meter hög och är gjuten i brons, som blir guldskimrande.
 6. En positiv överraskning som kan gjuta nytt mod i demokratirörelsen.
 7. Eva Degerman, som är affärsområdeschef för Regionservice, försöker gjuta olja på vågorna.
 8. När det nya taket gjuts kommer gatan att stängas av helt kortare tider.
 9. Personavbilden är runt 3 meter hög och är gjuten i brons, som är guldskimrande.
 10. I helgen försökte regeringen gjuta olja på vågorna genom att lansera ett reformpaket med bland annat utökat stöd till behövande familjer samt nya regler för landfördelning.
 11. Från och med nu ska jag ge efter för min längtan, som egentligen är alla kvinnors längtan, ja, jag ska knäböja inför Fallos, den enda sanna guden, och gjuta tacksamhetens tårar inför dess toviga, farligt galtdoftande majestät.
 12. Liam Neeson har ju gjutit nytt liv i sin karriär genom att flytta sig från drama till action, som i Taken–serien.
 13. De som satt kvar fick höra Republikanen Orrin Hatch försöka gjuta olja på vågorna och åter samla det i dag mycket splittrade och polariserade utskottet då han berömde dess ordförande men också Dianne Feinstein.
 14. Dagarna innan har hennes pappa Charles gjutit gevärskulor, medan stridsropen hörs från indianlägret.
 15. – Valberedningens förslag har väckt starka reaktioner runt om i partiets olika distrikt, vi måste gjuta olja på vågorna, säger Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten och den som presenterar ändringsförslaget, till Aftonbladet.
 16. "Valberedningens förslag har väckt starka reaktioner runt om i partiets olika distrikt, vi måste gjuta olja på vågorna", säger Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten och den som presenterar ändringsförslaget, till Aftonbladet.
 17. Men överlag har han försökt gjuta olja på vågorna.
 18. Det borde ju vara en gjuten succé, där alla i hela världen känner igen sig.
 19. Den polska regeringen har försökt gjuta olja på vågorna genom att förklara att premiärministerns ord inte var avsedda att utmåla de judiska offren som skyldiga till ”det av Nazi–Tyskland utförda folkmordet”, skriver nyhetsbyrån Reuters.
 20. Han anser, att man göt för snabbt och lade för mycket betong på ena sidan istället för att gjuta jämnt, fördela tyngden och få jämvikt på bron (Byggnadsarbetaren 2017–09–12).
 21. När bygget sedan ska drivas uppåt blir det betongkärnan i mitten av konstruktionen som gjuts först.
 22. I sin roll som lärare lyckades Lennart också gjuta in ett intresse för staden och dess historia i flera generationer Norrtäljebor.
 23. Tidigare göt man i epoxy, sedan började man 3d–skanna föremål och fräsa ut kopior.
 24. Gaytenoren gjuter nerv i rummet när han plötsligt avbryter en finstämd version av ”Over the rainbow” för att tala om förföljelse av hbtq–personer i Iran och Sydafrika – även om bildspelet på avrättningar är i grövsta laget.
 25. Förbundskapten Kristján Andrésson har fortsatt fullt förtroende för sina skyttar och kommer försöka gjuta nytt mod i dem inför Danmarksmatchen.
 26. Trumps ekonomiska topprådgivare Gary Cohn försökte gjuta olja på vågorna genom att säga att ”America First” inte betyder ”America Alone”.
 27. Det är en sträcka som är gjuten för honom, säger Mogren till Radiosporten.
 28. GS Marine har gjutit kolfiber sedan 2008 och har nu 17 anställda.
 29. Lösningen blev att gjuta de rörliga typerna i metall.
 30. Gatukontoret ska gjuta en ny bassäng i stället för den gamla som inte uppfyller dagens miljökrav eller krav på vattenrening.
 31. De misstänks ha gjutit in en 29–årig kvinnas döda kropp i betong, skriver tidningen Mitt i.
 32. Däremot sitter utrustningen som gjuten i alla avseenden.
 33. När nu Owen Smiths försök att ta över kontrollen i partiet misslyckats kapitalt, kommer Corbyn sannolikt att kunna gjuta olja på vågorna, bland annat genom att bjuda in en del av sina kritiker till sitt skuggkabinett.
 34. Konstruktionen vilar på stålpelare som gjutits ner i berget genom en stabiliserande betongmur som inte kommer att synas när huset är klart.
 35. Inte heller denna gång har kritiken låtit vänta på sig och i tisdags genomförde regeringen en presskonferens för att gjuta olja på vågorna.
 36. Hur de alltsedan ”Blood simple” 1984 gjutit liv historier i brott, mord och otrohet genom att göra människans fula sidor på samma gång hemska som dråpligt vardagliga.
 37. – Har inte de tankarna i mitt huvud, bara nästa match, fortsätta att gjuta mod i gruppen.
 38. Ett betonghölje som gjutits efter katastrofen ska enligt planerna ersättas 2016.
 39. Situationen är liknande den vi hade under kalla kriget, Ryssland mot Amerika och många som göt olja på vågorna.
Ordet gjuta uppdaterades 2020-01-19.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till gjuta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stöpa en synonym till gjuta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.