Synonymer till glimt

Vi känner till 4 synonymer till glimt. Ordet glimt är en synonym till skymt och titt och kan bland annat beskrivas som ”skymt, blänk”. Ordet används i uttrycket ”har glimten i ögat” som betyder ”har humor”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av glimt samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till glimt

 1. en titt
 2. skymt
 3. strimma
 4. titt

Vad är motsatsen till glimt?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till glimt.

Vad betyder glimt?

 1. skymt, blänk
 2. kortvarigt blänk av ljus; skymt

Hur används ordet glimt i uttryck?

 1. har glimten i ögat = har humor

Hur böjs glimt?

 1. glimt
 2. glimtar
 3. glimtarna
 4. glimtarnas
 5. glimtars
 6. glimten
 7. glimtens
 8. glimts

Hur kan ordet glimt användas?

Det saknas exempel på hur glimt kan användas.

Hur används ordet glimt i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet glimt används i vanlig text.

 1. Det var ett fruktbart och fokuserat möte med glimtar av förtroende.
 2. Det gav en glimt av hopp”, sade Putin, som dock inte försökte ge sken av att också fanns stora meningsskiljaktigheter.
 3. ”Pengar på fickan” handlar om Maggie och om hennes man Kurt – två skadskjutna människor från det sena 1900–talets marknadsliberala samhällsutveckling –  som författarjaget fantiserar fram ur en glimt av en gård som hon passerar.
 4. – Det var bättre förr, när krogarna var öppna och sålde sprit, muttrar han med glimten i ögat.
 5. Han är en populär illustratör i våra dagar, ofta använd, ofta med en glimt i ögat och en tecknarstil som stundom påminner om Sven Nordqvists.
 6. Men bara några månader senare beskrev Svensk Damtidning henne som ”en intagande, intelligent kvinna med glimten i ögat och en hög kapacitet”.
 7. Enligt honom var låten tänkt att vara ”satir med glimten i ögat”.
 8. – Kroppen glimtar till med bra lopp ibland, men det går upp och ner.
 9. Pete och Chasten Buttigieg – gifta sedan 2018 – har kallats valrörelsens ”powerpar”, och glimtar från deras vardag följs av totalt över en miljon följare på Instagram.
 10. Min make röstade också konservativt så det blir ingen julklapp för honom i år, säger han med glimten i ögat.
 11. På tisdagen kan ett större område i södra mellersta Norrland få en glimt av solen.
 12. En hord av journalister från hela världen står med mobiler och kameror i händerna och uppsträckta armar för att få en glimt av klimataktivisten Greta Thunberg när hon är på klimattoppmötet i Madrid.
 13. När stillheten ersätter den tidigare så koncentrerade anspänningen får vi också en glimt av en verklighet som kan bli vår om vi faktiskt släpper in den.
 14. Därför vill vi med glimten i ögat varna alla för problemet kring lånehajarnas höga räntor, säger Mimmi Grafström, marknadschef på Anyfin.
 15. Vi som har haft förmånen att arbeta tillsammans med Lars har fått ta del av hans gedigna kunnande och har haft stor glädje av hans småtrevlighet, klurighet och den ständiga glimten i ögat.
 16. Den gode kamraten Göran, alltid med glimten i ögat, var en sann sjöman, sjöofficer och gentleman som alltid kommer att finnas kvar i vårt minne.
 17. Det var alltid med glimten i ögat och med en stor portion vänskap vi bytte åsikter.
 18. – Han är den skönaste personen jag träffat, trots att han avslöjade mig på internet, skriver 17–åringen, med glimten i ögat.
 19. Hon leker med stereotyper med glimten i ögat och stämningen i bilderna är väsensskild från hennes manliga föregångare Helmut Newtons iskalla, objektifierande värld.
 20. Kom och ät så att vi har råd att laga fläkten, säger han med glimten i ögat.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skymt en synonym till glimt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på glimt