Synonymer till grå

Vi känner till 3 synonymer till grå. Ordet grå är en synonym till trist och tråkig och kan bland annat beskrivas som ”färgad som aska”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av grå samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till grå

 1. dyster
 2. trist
 3. tråkig

Vad är motsatsen till grå?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till grå.

Vad betyder grå?

 1. färgad som aska
 2. dyster, mulen
 3. (ofta substantiverat) som är blandning av svart och vit; som har färgen mellan mörkgrå:

Hur böjs grå?

 1. grå
 2. gråa
 3. gråare
 4. gråast
 5. gråaste
 6. gråe
 7. grått

Hur kan ordet grå användas?

Följande exempelmeningar visar hur grå kan användas.

 1. grått hår
 2. himlen var grå
 3. den grå vardagen

Hur används ordet grå i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet grå används i vanlig text.

 1. Nya Zeeland och Australien har båda skickat militärflyg för att dokumentera skadorna, och bilder visar hur paradisliknande Tongatapu har förvandlats till ett grått månlandskap.
 2. Men det gör inte den här serien, den handlar om det gråa.
 3. – Man ser mycket gråa hår, och ostyrigt hår.
 4. – Den här exotifierande bilden av fjällsamer som både är rasistisk och samtidigt beundrande, ”riktiga karlakarlarna på fjället”, den bilden lever kvar och är en bild jag också hade men så var de något annat, något gråare som folk inte visste om fanns.
 5. I skuggan av den här mediauppståndelsen har den SD–färgade blåa, grått vardagliga kommunpolitiken tickat på i det lilla sedan valet 2018.
 6. Så kommer då testbilen Mokka e – en illgrön skapelse som inte ens den mest gråa av förarpersonligheter skulle klara av att hålla anonym.
 7. I en anonym grå betongkloss utanför stadskärnan ligger det ansedda Spiez–laboratoriet, med världsledande forskare som spelar en central roll i pandemin.
 8. – Men så måste man se att här kommer det nu en flod av nya personer, och då är jag den gråa stenen i denna flod.
 9. Denne gjorde karriär hos den spanska högern men är sedan 2017 Sánchez grå eminens och mannen bakom flera av socialistledarens överraskande schackdrag – också detta.
 10. Jag har fått min fru att fota mig med mobilen när jag en grå eftermiddag står på en sten i regnjacka från Nike, löparskor från Saucony och ett par cargobyxor från Nike ACG.
 11. – Det finns folk med grått hår som har nya idéer och väldigt unga som har gamla idéer.
 12. Dagtid kan vattenytan se orangefärgad ut, ungefär som nyponsoppa, alternativt rosa eller grå i andra stadier av flagellatens utveckling.
 13. Jag säger ju inte till Olof Lundh eller Anders Kraft att ”shit vad modig du är”, som ju är snygga med sitt gråa hår, säger Bernhagen till Femina.
 14. Om du upplevt att vädret har varit som en varm, men grå filt den senaste tiden har du rätt.
 15. Varningarna ligger kvar till sen eftermiddag eller tidig kväll, när vindarna tros avta något, om än inte försvinna helt och de närmaste dagarna lär också bli gråa.
 16. Det finns en lite doft– och könlös känsla över ”Andra sidan” med sin sterila inredning och sitt gråa, kontrastlösa ljus som först irriterar men som sedan passar allt bättre i takt med att fasan växer.
 17. Hur länge har de suttit däruppe i björkarna egentligen? I den största björken är det en hel liten by av holkar, ja något av en fattig favelas gråa skjul högt över marken.
 18. I den bunkerliknande Berwaldhallen sitter Malin Broman och lyser upp ena hörnet av en grå soffa.
 19. Iklädd grå kostym och grå slips höll diktatorn Kim Jong–Un ett tal från ett podium på Kim Il–Sung–torget, döpt efter landets grundare tillika Kim Jong–Uns farfar.
 20. – Alla i västra Oregon som tittar ut genom fönstren ser en grå himmel, när den borde vara klarblå.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är trist en synonym till grå. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.