Synonymer till grumlig

Vi känner till 4 synonymer till grumlig. Ordet grumlig är en synonym till oklar och otydlig och kan bland annat beskrivas som ”oklar, ogenomskinlig”. Ordet är motsatsen till genomskinlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av grumlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till grumlig

 1. grumsig
 2. oklar
 3. oskarp
 4. otydlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som grumlig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till grumlig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. vag
 2. suddig

Vad är motsatsen till grumlig?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. genomskinlig
 2. klar

Vad betyder grumlig?

 1. oklar, ogenomskinlig
 2. (om vätska) ogenomskinlig eller fördunklad genom kringflytande små partiklar, uppfylld av grums; (om färg) oren; (om ögon, blick) glanslös, matt; (om ljud, röst) matt
 3. (bildligt) dunkel, otydlig, beslöjad, oredig, förvirrad; (ofta negativt) skum

Hur kan ordet grumlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur grumlig kan användas.

 1. vattnet i viken var grumligt

Hur används ordet grumlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet grumlig används i vanlig text.

 1. Som den långsamt grumliga och extremt flummiga versionen av ”Tomorrow never knows”.
 2. Detta utmynnade i en studie under nästföljande decennium, vilken genomsyrades av grumliga rasbiologiska argument.
 3. När det gäller användning av biometrisk identifiering på avstånd i realtid (som med exempelvis ansiktsigenkänning) är ramverket desto grumligare.
 4. Andra texter försöker reda ut den grumliga teosofiska läran, med mängder av nycklar till den symbolik konstnären anammade.
 5. Och ni måste våga prioritera en seriös vård för de sjukaste, inte fiska röster bland friska patienter i pseudoinnovationens grumliga vatten.
 6. Fisken kan bli runt 25 centimeter lång och trivs i bräckta och grumliga vatten.
 7. Pappans vånda i en mödosam kamp mot tiden som han aldrig enhälligt kan vinna så fylld av igenkänning att hjärtat smälter över de orange och grumligt gröna boksidorna.
 8. I den mån jag betett mig moralisk/ekonomiskt tvivelaktigt, vill jag hävda att jag i så fall är en mycket liten fisk i en tämligen grumlig damm”.
 9. KULTURDEBATT | Den fräna kritiken mot att ta bort antiken ur grundskolan bjöd på grumliga identitetsmarkörer, menade Kenneth Nordgren.
 10. KULTURDEBATT | De starka reaktionerna på Skolverkets förslag att ta bort antiken ur grundskolan bjöd på en hel del önsketänkande och grumliga identitetsmarkörer.
 11. Från att ha varit grumlig i skallen och så ofantligt trött – man vill men orkar ingenting – till att det kändes som om någon spolat ur hjärnan, allt var kristallklart igen.
 12. På 80–talet låg grumliga tankar om socialdarwinism till grund för den extrema nyliberalismen som plötsligt brant ökade klyftorna i jämställda samhällen.
 13. Även andra partiledare har uttalat sig i frågan och det är tydligt att Ebba Busch Thor inte är ensam om att röstfiska i islamofobins grumliga vatten.
 14. Jag satt fast i tiden, i grumliga dagar, långa som tuggummitrådar.
 15. Ändå påverkar dessa grumliga tankar det politiska agerandet.
 16. Okej, riktigt så här dyster kanske inte Zlatans sommar blir, men när kändes vägen framåt lika grumlig som just nu?.
 17. Det kan ta sig uttryck i form av grumligt vatten, säger han.
 18. Kort innan resonerade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om svenska värderingar – något S inte riktigt låtsats om tidigare eller avfärdat som fiske i grumliga vatten.
 19. Personer som drabbats av avbrottet rekommenderas att spola ett tag i kranen när vattnet är tillbaka, eftersom det inledningsvis kan vara grumligt.
 20. Där finns tydligen ett grumligt tankegods om att patienter på något sätt skall ”förädlas” genom att uthärda lidande och förlika sig med sitt öde under sin sista tid i livet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oklar en synonym till grumlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är genomskinlig motsatsen till grumlig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet grumlig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet grumlig.

Bild med texten grumlig