Synonymer till grundform

Grundform kan beskrivas som ”(grammatik) oböjd form; ordform som i svenskan inte är genitiv eller ackusativ och för vissa ordklasser obestämd form, singular eller utrum”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av grundform samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till grundform

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till grundform.

Vad är motsatsen till grundform?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till grundform.

Vad betyder grundform?

  1. (grammatik) oböjd form; ordform som i svenskan inte är genitiv eller ackusativ och för vissa ordklasser obestämd form, singular eller utrum

Hur kan ordet grundform användas?

Det saknas exempel på hur grundform kan användas.

Hur används ordet grundform i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet grundform används i vanlig text.

  1. Kring 1960 utvecklade Jones sina skulpturer från en grundform med prefabricerade standardelement, som kunde byggas upp och varieras på olika sätt.
  2. Han säger att Charlotte Kalla är bättre på det mesta den här säsongen – fysiken, grundformen, förmågan oavsett åkstil – och han kan inte undgå att se att hon är i praktslag för tillfället.
  3. Han högg och slipade den svarta, täta och hårda diabasen och graniten, som han hade som grundform, för att uppnå den exakta linjeskärpa som hans formvärld krävde.
  4. En av de bästa sakerna med det klassiska ”Fråga Lund” var att det gjorde seminariet till en av sina pedagogiska grundformer.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet grundform

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet grundform.

Bild med texten grundform