Synonymer till guldkant

Guldkant kan bland annat beskrivas som ”kant /på föremål/ gjord av guld, innehållande guld, eller åtminstone i guldfärg”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av guldkant samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till guldkant

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till guldkant.

Vad är motsatsen till guldkant?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till guldkant.

Vad betyder guldkant?

 1. kant /på föremål/ gjord av guld, innehållande guld, eller åtminstone i guldfärg
 2. (bildligt) /lite extra/ lyx, vanligtvis endast i uttrycket "sätta guldkant på tillvaron"

Hur kan ordet guldkant användas?

Det saknas exempel på hur guldkant kan användas.

Hur används ordet guldkant i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet guldkant används i vanlig text.

 1. Sedan lade Nils van der Poel skridskorna på hyllan, efter en sagolik och banbrytande karriär som satte guldkant på en klassisk svensk paradgren.
 2. Något som Elisabeth menar sätter en guldkant på det dagliga arbetet är bland annat de innovationstävlingar som arrangeras av företaget och möjligheten att skapa och skicka in patentansökningar.
 3. När nio av tio svenskar har tjänstepension från jobbet är den inte längre en guldkant på vardagen, utan en högst nödvändig del och en grundtrygghet på svensk arbetsmarknad.
 4. Troligen uppfanns den av mästarkallskänkan Karin Chädström eller möjligen Tore Wretman mot slutet av 1950–talet på uppdrag av sillindustrin för att ge denna silvriga fisk lite guldkant.
 5. Men det är ändå en oslagbar känsla att vara här – höra glasen klirra, akustiken när stolsbenen dras ut, se guldkanten glimma på Nobelservisen, höra fanfarer och klänningar som frasar.
 6. Vår mamma fortsatte att möta livet med samma outtröttliga energi, med en förmåga att med små medel sätta den vackraste guldkant på tillvaron.
 7. Med Enoch Kofi Adu i laget ska det bli guldkant på AIK.
 8. I kväll har "Ullared" nypremiär på Kanal 5 och Ola–Conny Wallgren, 54, och Morgan Karlsson, 37, sätter guldkant på tillvaron genom att anordna en fransk afton.
 9. December är månaden med guldkant som matar ut helg efter helg – men januari säger bara att livet går vidare och att bra människa reder sig själv.
 10. Vi köper lite blandat, Det här är guldkanten, det som de försakar för att kunna köpa skinkan och annat, säger Marita Lindblom.
 11. De konstälskare som önskar besöka den får finna sig i att locket är tungt att lyfta samt att en vakt står utanför dörren, i övrigt är det fritt fram att uträtta sina behövs med guldkant.
 12. Jag sa att han får ta det som en guldkant i pensionärstillvaron att vi är så många som vill ge tillbaka något till honom nu.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet guldkant

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet guldkant.

Bild med texten guldkant