Synonymer till gyllene

Gyllene kan bland annat beskrivas som ”som är av guld; förgylld”. Ordet används i uttrycket ”den gyllene medelvägen” som betyder ”den bästa kompromissen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gyllene samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till gyllene

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till gyllene.

Vad är motsatsen till gyllene?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gyllene.

Vad betyder gyllene?

 1. som är av guld; förgylld
 2. som är av guld
 3. som är guldfärgad eller har guldliknande färg
 4. (om tillfälle) som är mycket lämpligt
 5. (om tidsperiod) som kännetecknas av blomstring, framgång o.dyl.

Hur används ordet gyllene i uttryck?

 1. den gyllene medelvägen = den bästa kompromissen

Hur böjs gyllene?

 1. gyllene

Hur kan ordet gyllene användas?

Följande exempelmeningar visar hur gyllene kan användas.

 1. en gyllene krona

Hur används ordet gyllene i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet gyllene används i vanlig text.

 1. Det är en stilig och avskalad kupé, med samma Google–system ombord – och samma gyllene säkerhetsbälten som i vanliga performance–versionen.
 2. Kanada gjorde ett dubbelbyte i halvtid och fick sedan bättre fart på anfallsspelet, och med drygt 20 minuter kvar fick de en gyllene chans att kvittera.
 3. Inspirerad av observationer på småbarn och mödrar i Uganda uppfann hon den så kallade strange situation, eller främlingssituationstestet som fortfarande används som en gyllene standard.
 4. I det makalösa slutet på den andra delen, ”I skuggan av unga flickor i blom”, liknas sommardagen utanför rummet i Balbec vid en gyllene, tusenårig mumie, vars lindor hushållerskan Françoise försiktigt lossar.
 5. Nu har Hollywood–veteranen Norman Lloyd gått ur tiden, 106 år gammal, skriver Deadline, som kallar honom en av de sista skådespelarna från Hollywoods gyllene era.
 6. Den bilbatteristora gyllene boxen som användes kallas för Moxie (Mars Oxygen In–Situ Resource Utilization Experiment).
 7. – Det är lätt att ryckas med när man ser hur en aktiekurs sticker iväg eller man tror sig ha hittat ett fantastiskt gyllene tillfälle att göra en investering.
 8. Under rösträkningen på valnatten såg vissa en gyllene möjlighet.
 9. Det är början av oktober och den ”gyllene veckan”, ledigheten runt Kinas nationaldag, då kineserna passar på att resa.
 10. Nu, säger hon, är det ett gyllene tillfälle att ta tillfälligt i akt och samarbeta.
 11. Det kan bli gyllene år för batterier.
 12. Kanske missar Chile därmed en gyllene chans att nå sitt klimatmål, som en inblandning av biodrivmedel skulle kunna ge.
 13. Värm 1 matsked olivolja i en stekpanna och stek sedan brödsmulorna tills gyllene och knapriga, smaka av med salt och peppar.
 14. Samma sak gjorde han i kejsar Neros gyllene hus.
 15. Bron, som är målad i gyllene lack, är tänkt att komma till Stockholm mellan den 14 och 16 februari.
 16. Amerikanen Tennys Sandgren, rankad 100, gjorde en fantastisk insats men lyckades inte utnyttja det gyllene läge han hade att slå Federer.
 17. Vardy fick i slutminuterna ännu ett gyllene läge att skjuta hem tre poäng till sitt Leicester, men Pope avvärjde friläget.
 18. Och i kväll har Ole–Gunnar Solskjaers gäng en gyllene chans att ta in lite av försprånget på fem poäng som Chelsea på fjärde plats har.
 19. Slovenien, som ju vann Sveriges grupp och tog med sig två poäng in i huvudrundan, har därmed skapat sig ett gyllene läge att ta sig till semifinal.
 20. Skarsgård vann otippat en gyllene glob för sin biroll i HBO–succén Chernobyl – som i sin tur vann klassen för bästa miniserie.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på gyllene