Synonymer till gynna

Vi känner till 8 synonymer till gynna. Ordet gynna är en synonym till stödja och understödja och kan bland annat beskrivas som ”hjälper, främjar, favoriserar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av gynna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till gynna

 1. befrämja
 2. favorisera
 3. främja
 4. gagna
 5. omhulda
 6. stödja
 7. understödja
 8. uppmuntra

Vad är motsatsen till gynna?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till gynna.

Vad betyder gynna?

 1. hjälper, främjar, favoriserar
 2. ge någon fördelar i förhållande till någon annan

Hur böjs gynna?

 1. gynna
 2. gynnad
 3. gynnade
 4. gynnades
 5. gynnar
 6. gynnas
 7. gynnat
 8. gynnats

Hur kan ordet gynna användas?

Följande exempelmeningar visar hur gynna kan användas.

 1. det nya skatteavdraget gynnar dem som arbetar heltid

Hur används ordet gynna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet gynna används i vanlig text.

 1. Det är ett allt varmare vatten som framförallt gynnar gäddorna.
 2. Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag.
 3. – Det är ett possession lag och som de sa innan så har de 70 procent bollinnehav oavsett vem de möter, det är deras sätt att spela så jag vet inte vad han menar med att de ska riska något och att det ska gynna oss.
 4. Skogsbruken som bedrivs idag med kalhyggen och monokulturer gynnar inte svampen.
 5. Om man inte för en politik som gynnar arbetarklassens intressen, då är man inte socialdemokrat.
 6. Självklart ska biståndet inte tillfalla talibanregimen eller krigsherrarna, men Svenska Afghanistankommittén har visat att man kan omvandla biståndet till verksamhet som gynnar människor utan att gå talibanerna till mötes.
 7. Olika typer av tystnadskulturer förekommer bland kommunanställda i Göteborg och det gynnar extremism och organiserad brottslighet.
 8. Larmrapporten om att kommunanställda tystas av sina chefer och att tystnadskulturen gynnar kriminella och extremister har väckt stor uppståndelse i Göteborg.
 9. – De delar ut offentliga medel till särskilt gynnade företag, samtidigt som min mormor måste grubbla över vilka dagar hon kan köpa kött och när hon inte kan göra det, fnyser 23–årige Nikolaj Petrov till nyhetsbyrån Reuters.
 10. "(Det kan) gynna patienternas långsiktiga hälsa och livskvalitet", säger hon.
 11. – De gynnar konsekvent sin väljarbas i storstädernas inre kärna på bekostnad av de andra.
 12. Även Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog var nöjd och menade att förslaget gynnar just Kommunals medlemmar, varav många är kvinnor.
 13. – Det skulle bli väldigt mycket uppmärksamhet och kanske fortsatt forskning som gynnar Tidaholm som besöksmål och turistatttraktion, säger hon.
 14. Det är en orimlig diskussion och skulle bara ytterligare gynna de rikaste i samhället, säger Magdalena Andersson.
 15. För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i ockuperade östra Jerusalem.
 16. Norge har siktet inställt på att stoppa försäljningen av nya bensin– och dieseldrivna bilar redan 2025 och har förmånliga skatteregler som kraftigt gynnar elbilar i konsumentledet.
 17. Storbritanniens seger kan också gynna Tre Kronor.
 18. Skottlands valsystem är mer proportionerligt än det brittiska, och gynnar koalitioner snarare än enpartiregeringar.
 19. Syftet med förslaget är att gynna en mer hållbar konsumtion och få fler konsumenter att återanvända och hyra istället för att köpa nytt.
 20. Men vi tror att vi genom att komma med ett alternativ för världens musiker kan bidra till något som ger mer värde för dem och skynda på innovation som gynnar kreatörerna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stödja en synonym till gynna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på gynna

Ord som slutar på gynna